In gesprek met Etienne Vermeersch : een zoektocht naar waarheid
Dirk Verhofstadt
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Houtekiet, 2014 |
VERDIEPING 4 : BLAUWE TOREN : GESCHIEDENIS : Kast 11-13 927.5 VERH |
30/06/2014
Dirk Verhofstadt, doctor in de moraalwetenschap en professor media en ethiek aan de Universiteit Gent waagt zich met 1914. Het vervloekte jaar’ opnieuw aan een boek over geschiedenis. Uitgangspunt van dit boek is de vraag hoe de wereld eruitzag in 1914. Het jaar begon in voorspoed: Europa was in bloei dankzij haar wetenschappelijke, culturele, financiële en economische voorsprong. De Europese vorstenhuizen waren familiaal met elkaar verbonden, maar Duitsland werd economisch sterker. Groot-Brittannië had het moeilijk met de expansie van de Duitse vloot. De allianties tussen de mogendheden, met name de Entente tussen Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland enerzijds, en tussen Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en Italië (de Centralen) anderzijds, maakten dat de moord op de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand en zijn echtgenote op 28 juni 1914 in Sarajevo kon leiden tot een conflict op wereldschaal. De verwachting van een korte oorlog ontaardde echter in een uitputtingsslag.
Verhofstadt tracht de sfeer van dat eerste oorlogsjaar weer te geven aan de hand van een selectie van de belangrijkste gebeurtenissen in dagboekformaat: voor elke dag van het jaar wordt een beknopte zakelijke beschrijving gegeven van een gebeurtenis. Het boek vangt aan op 1 januari 1914. Op die dag ging de eerste commerciële luchtvaartmaatschappij van start in Florida. De pagina’s die volgen staan bol van allerhande faits divers allerhande, zowel over het weer, politiek, economie, wetenschap, moraal, sport, cultuur enz.
Verhofstadt slaagt er met zijn dagboek in een zeker beeld te schetsen van de tijdsgeest, maar zeker in de eerste jaarhelft is het boek te veel een opsomming van feiten. Pas na de moord op de Oostenrijkse troonopvolger door de Servische nationalist Gavrilo Princip gaan de gebeurtenissen een verhaal vormen en lees je stap voor stap hoe de oorlog uitbreekt. 1914. Het vervloekte jaar is echter vooral een aanklacht tegen het nationalisme, dat ook vandaag nog ontelbare mensenlevens eist.
De volledige bespreking van Pitou Van Hissenhoven vindt u in De Leeswolf 2014 nr. 2
[Pitou Van Hissenhoven]
Dr. J.L.G. v. Oudheusden
In dit boek heeft de Vlaamse hoogleraar media en ethiek voor elke dag van het beginjaar van de Eerste Wereldoorlog een nieuwsfeit opgediept uit de literatuur, of uit kranten en tijdschriften. Zo wil hij een sfeertekening geven. Dat levert tot de datum van 28 juni (de moord in Sarajevo) een ongelooflijke variëteit aan feiten en trivialia op uit allerlei levensterreinen: voetbal, vliegeniers, theater, wielrennen, ontvangsten, bioscoopbezoek, sociale onrust. Hoofdbron is het dagblad De Nieuwe Gazet. Veel van deze nieuwsfeitjes voorziet hij van context, met korte uitweidingen over - vanuit 1914 bezien - toekomstige ontwikkelingen. Vanaf 28 juni verduisteren donkere wolken het onbezorgde leven: de toenemende spanningen, de mobilisaties en oorlogsverklaringen, en vervolgens de dagelijkse berichten over de Duitse opmars, oorlogswreedheden, het verweer van de Belgische strijdkrachten, de strijd om Ieper. Een informatieve compilatie, die de sfeer in België in 1914 goed weergeeft, al mist men wel enige synthese of bespiegeling. Met bibliografie, noten en namenregister.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.