Ervaringsverhalen van meer dan veertig oorlogskinderen van 1914-1918: hoogbejaarde, maar kranige mannen en vrouwen. Ze vertellen over dood en vernieling, maar geven ook humoristische anekdotes.
Milan verblijft een weekend in de Westhoek met zijn grootouders. Hij vindt het er nogal saai: het is slecht weer en ze bezoeken het ene museum na het andere. 's Nachts hoort Milan vreemde geluiden en gaat op onderzoek uit.
De stokoude Helena blikt terug op haar jeugd ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Een gruwelijke, maar voor haar ook erg belangrijke periode, waarin ze volwassen werd en haar grote liefde ontmoette. Nu vult Helena haar dagen met het neerschrijven van haar herinneringen aan die bewogen tijd in lijvige volumes, die ze echter nooit herleest.
De lotgevallen van vijf families in Wales, Engeland, Rusland, Verenigde Staten en Duitsland voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog, de Russische Revolutie en de strijd om rechtsgelijkheid van vrouwen en arbeiders.
Een jonge journaliste verdiept zich in de verhalen achter een monument voor gevallen soldaten uit de Eerste Wereldoorlog in een Engels dorp - een zoektocht die haar naar het verleden van haar eigen familie voert.
Een jong Duits stel emigreert in 1910 naar Nieuw-Zeeland om daar een paardenfokkerij te beginnen maar wannneer de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, worden ze gezien als spionnen en vervolgens gearresteerd en gei͏̈nterneerd.
Een blind meisje en een Afrikaanse soldaat vertellen elkaar over hun leven tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog. Afwisselend verteld vanuit het perspectief van het meisje en dat van de soldaat.
De vader van Alfie gaat vechten in de Eerste Wereldoorlog. Alfie krijgt eerst nog brieven, maar dan hoort hij niets meer. Wat is er met zijn vader gebeurd? Vanaf ca. 11 jaar.
Alice (ik-figuur) zit op de basisschool in België als in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Ze moet vluchten met haar familie. Maar de oorlog is overal en nergens is het veilig. Vanaf ca. 11 jaar.
Herinneringen aan de grootvader van Hertmans, een leven dat getekend bleek door armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde.
Dit boek wordt beschouwd als de beste Belgische literaire getuigenis over de Eerste Wereldoorlog. Max Deauville - pseudoniem voor de Brusselse Franstalige dokter Maurice Duwez - beschrijft het wedervaren van de gewone piotten vanaf de eerste dagen van het uitbreken van de oorlog tot halverwege 1915, wanneer hij gewond geraakt. Hij beschrijft op een objectieve en afstandelijke manier - maar ook met een zeker cynisme - de uitzichtloosheid, de verveling, de verschrikking en het lijden. "Jusqu'à l'Yser" werd reeds in 1917 in Frankrijk uitgebracht, maar is nu pas voor het eerst in een Nederlandse vertaling beschikbaar.
Belgie͏̈, 1914. Vlak nadat haar jongste babybroertje is verdronken, vertrekt de vader van Margriet (11) naar het front. Het gezin blijft alleen met moeder achter. Dat jaar krijgt Margriet nog meer verliezen te verwerken. Vanaf ca. 11 jaar.
Rose (14) reist met haar opa naar Ieper, naar het graf van een oom die sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op het oorlogskerkhof raakt ze gefascineerd door de jonge soldaat Joe Valentine, die op 15-jarige leeftijd overleed. Vanaf ca. 12 jaar.
De jonge Engelse soldaat Tristan (ik-figuur) bezoekt in 1919 de familie van zijn vriend Will, die als verrader is gefusilleerd. Tristan draagt een groot geheim met zich mee. Vanaf ca. 16 jaar.
Verslag van een reis langs het Europese front van WO I, op zoek naar herinneringen aan die tijd. De auteurs bezochten België, Frankrijk, Italië, Slovenië, Albanië, Griekenland en Turkije.
Als een jongen gedwongen wordt tijdens de Eerste Wereldoorlog dienst te nemen in het Britse leger, besluit zijn 15-jarige broer met hem mee te gaan zonder de gevolgen te kunnen overzien.