Biografie van de uit Henegouwen afkomstige edelman, tijdens het bewind van Karel V en Philips II stadhouder van Vlaanderen en Artesie͏̈, en als vooraanstaand slachtoffer van Alva symbool van de opstand van de Nederlanden tegen Spanje.
Privédetective Johan Van Kaster krijgt een telefoontje van zijn oude schoolvriend Olivier Van Rode. Hij wil Johan spreken met betrekking tot de onrustwekkende verdwijning van zijn vader Lodewijk. Een dag later wordt Oliviers verminkte en gefolterde lichaam vermoord teruggevonden. Wanneer de gruwelijke moorden elkaar in snel tempo opvolgen, begint voor Johan een gevaarlijke zoektocht naar een eeuwenoud geheim over Lamoraal graaf van Egmont dat ergens in de Egmontstad Zottegem verborgen ligt. Zal hij het geheim van de graaf en de ware reden van zijn terechtstelling tijdig ontdekken en de moordenaar ontmaskeren?
Op 5 juni 1568 besteeg Lamoraal van Egmond het schavot op de Brusselse Grote markt. Hij werd onthoofd op bevel van Alva in naam van Filips II. Nochtans leek hij aanvankelijk het volste vertrouwen van de vorst en diens vader te genieten. Het boek vertelt hoe Egmond als edelman op een scharnierpunt tussen middeleeuwse feodaliteit en moderne staatsstructuur moest balanceren, en in al zijn naïviteit als afschrikvoorbeeld werd geslachtofferd. Het resultaat is een sterke wetenschappelijke publicatie die opnieuw de nuances legt die in de voorbije eeuwen bij de mythevorming waren verdwenen.
Slaap ons in, een reeks van 5 monologen, een proloog en een melodramatisch vers van Erwin Mortier, werd geschreven op vraag van Le Concert Olympique en zijn dirigent Jan Caeyers, voor de integrale uitvoering van Ludwig van Beethovens opus 84: muziek bij de tragedie 'Egmont' van Johann Wolfgang von Goethe