Als een Engelse cartografe en haar man voor zijn werk in de jaren '80 naar Djedda verhuizen, worden ze daar geconfronteerd met de tegenstellingen tussen de westerse en de Arabische wereld.
Vranckx blikt terug op ingrijpende gebeurtenissen uit het voorbije decennium. Vertrekkend bij de aanslagen op 11 september 2001, waarvan de nasleep nog steeds een grote impact heeft op het globale politieke landschap, beschrijft hij de toestand van de Verenigde Staten, de nasleep van de twee oorlogen die dat land begon, met de huidige economische en financiële crisis als gevolg, maar ook de verkiezing van Barack Obama. Naast de oorlog in het Midden-Oosten komt ook de Arabische Lente aan bod, met een jonge generatie die gelooft in een nieuwe start.
De Arabische Lente van 2011 veranderde in twee jaar in een nachtmerrie. Met honderdduizenden doden en miljoenen vluchtelingen werd de Arabische Lente één grote Arabische oorlog. Wie het moeizame en gewelddadige verloop van de Arabische opstanden wil begrijpen, kan niet anders dan zich verdiepen in het ontstaan van de Arabische dictaturen en hun impact op de betrokken samenlevingen. Elke revolutie heeft een geschiedenis. Arabist Chams Eddine Zaougui beschrijft in dit boek de belangrijkste gebeurtenissen in de Arabische wereld sinds de val van de Berlijnse Muur in 1989 en plaatst deze in een historisch perspectief.
In dit boek gebruikt Hilary Mantel haar eigen ervaringen uit de tijd dat ze met haar man in Saoedi Arabië woonde. Mantel schreef deze roman in 1988, bijna dertig jaar geleden. Toch openbaren zich hier al ten volle haar unieke stijl, scherpe blik en gevoel voor zwarte humor.