Portret van koning Albert II. In deze biografie wordt vooral de politieke betekenis van de koning geschetst in de loop van de twintig jaar dat hij op de troon zat, maar ook zijn privéleven komt aan bod.
De Belgische prinses Marie-Christine (1951), een halfzus van koning Albert II, beschrijft haar leven en met name haar breuk met de familie, waarbij vooral haar moeder, prinses Liliane, het moet ontgelden.
Met verve beschrijft Jan Van den Berghe de Belgische Coburgs in hun openbaar leven en achter de paleismuren. Daarbij illustreert hij met smakelijke anekdotes en pikante details dat sommige koningen en prinsen op bepaalde momenten naar voren komen als sleutel-figuren in de vaderlandse geschiedenis. Anderen daarentegen schetst hij in hun middelmatigheid, achterbaksheid en schijnheiligheid.
Onderzoek naar de mogelijke doodsoorzaak van de Belgische koning Albert I, die in 1934 volgens de officie͏̈le lezing overleed door een val tijdens het bergbeklimmen.
In diverse artikelen van de hand van diverse historici wordt een beeld geschetst van het leven van de Belgische koning Leopold III (1901-1983), waarbij zijn (omstreden) rol in de Tweede Wereldoorlog centraal staat.
De 34-jarige Emma de Jongste werkt mee aan de herinrichting van de bibliotheek van het Rijksmuseum. Daarbij vindt ze twee oude pentekeningen. Een oude kunsthandelaar aan wie ze de tekeningen voorlegde, wordt vermoord. De tekeningen blijken een link te hebben met de geschiedenis van het koningshuis. Emma begrijpt dat ook haar leven in gevaar is.
Biografie van de Belgische koning (1934), waarbij de nadruk ligt op de periode vanaf 1993, het moment waarop hij zijn plotseling overleden broer Boudewijn (1930-1993) moest opvolgen.
Bij het ontstaan van de Belgische natie in 1830 koos men voor een erfelijke monarchie die aan banden gelegd werd door de ministeriële verantwoordelijkheid. Het is dus de regering die de lakens uitdeelt en politieke verantwoording schuldig is aan het verkozen parlement. Het concept was modern en baanbrekend in zijn tijd, waardoor de koningen zich maar moeilijk konden vinden in deze liberale grondwet. Die vaststelling is meteen het uitgangspunt van dit beknopt historisch overzicht van de Belgische vorsten, met als rode draad de geleidelijke evolutie van macht naar invloed in hun respectievelijke bewindsjaren.
Kennismaking met koning Albert van Belgie͏̈ en zijn familie, waarbij je informatie krijgt over de paleizen, de geschiedenis en staatsbezoeken enz. Met vele kleurenfoto's. Vanaf ca. 10 jaar.