22-09-2022

Voorstelling Roemeense boekencollectie

Op 25 september, de Europese Dag van de Talen, stelt ARhus samen met enkele leden vanuit de Roemeense gemeenschap in Roeselare, de nieuwe Roemeense boekencollectie voor volwassenen voor. Deze Roemeense startcollectie vormt een mooie aanvulling op de anderstalige collectie die ARhus samen met haar bezoekers nog verder wil uitbreiden in de toekomst. Lees meer

Apps in de kijker: leren lezen

In deze selectie vind je apps voor kinderen die beginnen met lezen: stimulerende woordspelletjes en verhalen die met hun animatie en interactieve mogelijkheden het leesplezier nog vergroten.

We vullen het lijstje aan met ondersteunde apps die kinderen met dyslexie helpen.

Letterprins (gratis)

Met deze leesapp kunnen kinderen tot 12 jaar al spelend hun woordenschat en leesprestaties verbeteren. De app brengt een verhaal over een prins die naar zijn kasteel moet en onderweg allerlei opdrachten moet uitvoeren. In de game leer je losse letters en hun uitspraak. Na elk level worden de woorden en zinnen moeilijker. De hogere levels bestaan uit 3 onderdelen: woordflitsen oefenen (met de uitspraak), de woordenschat vergroten, zinnen leren lezen en begrijpen. De app, waarin een Dyslexie-lettertype gebruikt wordt, helpt kinderen met leesproblemen of een andere moedertaal, vooruit bij het lezen. (van 6 tot 12 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/letterprins/id684227605?l=nl&mt=8

Kwijt Weg Foetsie (2,29 euro voor volledige versie) 

Vraag je je soms ook af waar al je verloren spullen gebleven zijn? Ga mee met Hannah en haar opa op reis naar Kwijt Weg Foetsie, een land ver hier vandaan, en misschien vind je hier terug wat je al zo lang aan het zoeken bent. Deze herinterpretatie van het gelijknamige, bekroonde prentenboek werd speciaal voor de iPad ontwikkeld. Ook dit verhaal wordt nog meeslepender door de leuke animaties, grappige interactie en sfeervolle muziek. Kinderen kunnen het verhaal beluisteren met de voorleesstem of zich laten voorlezen door hun ouders. Oudere kinderen kunnen het verhaal zelf lezen met of zonder ondersteuning. (van 4 tot 8 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - https://www.yipyip.nl/portfolio/kwijt-weg-foetsie/

Ketnet Dub  (gratis)  

Luidop lezen is een doeltreffende methode om beter te leren lezen. Met deze gratis app van Ketnet kunnen kinderen van 6 tot 9 jaar op een heel leuke manier hierin oefenen. Bekijk een driedelige tekenfilm waarin de zes Ketnet-wrappers op zoek gaan naar hun hamster. Spreek vervolgens zelf de stem in van een van de tekenfilmpersonages! De app heeft drie moeilijkheidsgraden en groeit zo mee met je leesniveau. 

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - http://dub.ketnet.be/

Lola’s ABC-feest   (gratis testversie, volledige app aan 5,49 euro)   

Op het feest van panda Lola leren kinderen van 3 tot 6 jaar de klinkers, woorden herkennen, schrijven en lezen. Ze zien het verschil tussen hoofdletters en kleine letters. In de app leer je het alfabet, maar mag je ook Lola’s huis versieren met ballonnen, ijsjes maken, de cake afwerken en meevieren. Dit stimuleert het leerproces omdat ze met leuke verrassingen beloond worden als ze een opdracht goed uitvoeren. Een vertelstem geeft eenvoudige instructies bij het spelen. In de app komen geen in-app-aankopen en advertenties voor.

Voor iOS en Android– Nederlandstalig - http://www.lolapanda.com/games/game8.html

Juf Jannie: Letters leren (3,99 euro) / Leren lezen (5,99 euro)

Deze apps van Juf Jannie ondersteunen je kind bij het leren van de letters en het lezen van hun eerste woordjes. “Letters leren” richt zich tot kinderen vanaf 5 jaar en helpt hen in zeven leuke oefeningen om het lezen van de letters onder de knie te krijgen. De letters worden uitgesproken zoals op school (fonetische uitspraak). De andere app, “Leren lezen”, is dan bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar die de letters al goed kennen en woordjes willen lezen (niveau eerste leerjaar).

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.jufjannie.nl/apps 

Mus op de ski’s (3,99 euro)

De dikke vrienden Mus en Muis gaan op wintersport. Muis wil graag skiën, maar durft Mus dat wel? De tekst van Rian Visser werd ingesproken door logopediste Christine van Dreumel. Beluister het boek door op de luidspreker te klikken. Door handmatig de bladzijden om te slaan, kan je kind de tekeningen rustig bekijken en de tekst nog eens zelf lezen zonder hulp. (AVI 1) (vanaf 6 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/us/book/mus-op-de-skis-avi-start/id928471035?mt=11

Vos en Haas (9,99 euro)

De succesreeks van Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing over Vos en Haas kan je ook als e-book lezen op de tablet. Beginnende lezers kunnen de verhalen zelf lezen of luisteren naar de audioversie met grappige stemmetjes en geluiden. Ze kunnen hierbij ook gemakkelijk meelezen doordat de zinnetjes die voorgelezen worden in een andere kleur oplichten. De speelse animaties stimuleren hen bij het leren lezen en ze kunnen bovendien ook leuke badges verdienen door opdrachtjes uit te voeren. Vos en Haas is een groeiboek: de moeilijkheidsgraad van de tekst groeit heel geleidelijk van leesniveau AVI 1 tot AVI 4. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://www.lannoo.be/nl/vos-en-haas-e-books

Ondersteunende apps en toepassingen voor kinderen met leesproblemen of dyslexie

Deze toepassingen bieden ondersteuning aan kinderen met leesproblemen of dyslexie.

Alinea scan- en leesapp (109,99 euro)

Deze app van Sensotec leest op een snelle en makkelijke manier allerhande teksten voor, van treintickets tot cursusmateriaal en boeken. Gebruik de app op je smartphone of tablet om de tekst te laten scannen en voorlezen. Je kan de voorleessnelheid instellen en voorgelezen woorden in een kleur laten markeren. Het programma is beschikbaar in verschillende talen en werkt zonder internetverbinding. Er is ook een webapp van Alinea beschikbaar. Met een licentie op Alinea kan je ook gebruik maken van de Web2Speech extensie, waarmee je vlot webpagina’s, e-mails in Gmail en teksten in Google Docs laat voorlezen.

Voor iOS en Android – meer info op: https://sensotec.be/product/alinea-app/

BLOON (76,65 euro per jaar)

Dit is geen leesapp, maar wel een online toepassing om extra te oefenen op spelling in het Nederlands, maar ook Frans, Duits of Engels. De doelgroep zijn leerlingen van 6 tot 12 jaar. Werkt volgens de BLOON-methode (Bekijken, Lezen, Omdraaien, Opschrijven en Nakijken) waarbij de visuele en auditieve ondersteuning voor een betere verwerking zorgt. Binnen BLOON werk je met bestaande of eigen (thema)woordenlijsten, tot wel 15.000 woorden. Instructie, feedback en zelfcontrole, per leerling of in groep. Bevat verschillende overhoormethodes en spelletjes. Biedt een aanpasbare weergave (hak en plak hulp, aparte kleuren voor bepaalde klanken en letters enz.).

https://sensotec.be/product/bloon

Lezergame  (vanaf 31,50 euro per jaar)

Lezergame is een speelse leestraining-game voor beginnende of vastgelopen lezertjes van 6 tot 8 jaar en ook voor anderstalige kinderen. De game werd ontwikkeld volgens het educatief concept van Martine Ceyssens, die in haar praktijk heel wat kinderen met dyslexie begeleidt. De applicatie bestaat uit verschillende educatieve spelletjes waarin de figuurtjes Run, Bit en Zip tot leven komen. Er is keuze tussen gericht oefenspel of vrij spel waarbij je met of zonder tijd kan spelen. Je kunt actief en passief lezen of woordrijtjes in een prikkelarme omgeving oefenen. De game kan op zichzelf of in combinatie met de leesboxen en oefenmappen van Abimo gebruikt worden. Aan te schaffen via in-app aankoop op Android of iOS of via de Sensotec website om op beide platformen te kunnen spelen.

Voor iOS en Android of pc -

https://sensotec.be/product/lezergame/

Boekies (vanaf 70,72 euro per jaar)

Dit online leesbevorderingsplatform werd ontwikkeld voor kinderen uit de basisschool en de eerste graad middelbaar onderwijs en kan ook thuis of door logopedisten gebruikt worden. In de digitale bib zijn ondertussen meer dan 2500 lees- en prentenboeken, informatieve en anderstalige boeken en stripverhalen opgenomen. Hieruit kan je een selectie maken op basis van leeftijd, AVI-niveau, interesse of specifieke onderwijsbehoefte (bv. dyslexie, anderstalig- of hoogbegaafdheid). Er is een leesdossier en -profiel zodat je met Boekies elke leerling individueel kan opvolgen. Bij informatieve boeken kan je gebruik maken van een voor- en nabeschouwing. De boeken bevatten een ruime leesondersteuning: verschillende lettertypes, woorduitleg en een voorleesfunctie met Vlaamse stem en leesliniaal. Leerkrachten kunnen verder nog met themalijsten of eigen leeslijsten werken en deze delen met elkaar. Boekies is zowel voor zwakke als sterke lezers bruikbaar en wil het plezier in lezen stimuleren.

https://sensotec.be/product/boekies

Prizmo (9,99 euro)  

Met deze app kan je gedrukte tekst inscannen en laten voorlezen. De app geeft gesproken instructies zodat je je tablet of smartphone juist positioneert bij het inscannen van teksten. De app herkent Nederlands en een Vlaamse stem (mannelijk of vrouwelijk) kan je aankopen voor 2,99 euro. De spraaksnelheid kan je aanpassen en er is ook een online vertaalfunctie. 

Voor iOS –ook Nederlandstalig - http://www.creaceed.com/iprizmo

Kurzweil 3000 Mobile app (enkel met licentie)

Met deze app van Kurzweil kan je teksten laten voorlezen. Je kan gemakkelijk meevolgen doordat de woorden oplichten. Het is mogelijk de stem te veranderen, de snelheid aan te passen en de tekst te markeren. Maak ook gebruik van de sprekende woordenboeken en beeldwoordenboeken waarin je woorden in meerdere talen kunt opzoeken. Je kan ook notities maken met woordvoorspelling. Hierbij worden ook suggesties gegeven voor mensen met dyslexie met aandacht voor typische schrijffouten. Om de app te kunnen gebruiken moet je eerst het computerprogramma Kurzweil 3000 aankopen.

Voor iOS – Nederlandstalig - https://sensotec.be/product/kurzweil-3000/ 

NaturalReader (volledige versie 10,99 euro)  

Ook deze app leest documenten en webpagina’s voor en kan hierbij heel wat formaten openen (PDF, Word, Powerpoint, e-boeken en html-files). Er zijn voorleesstemmen voor 20 talen, waaronder Nederlands. Je kan het tempo vertragen en lettertype vergroten. De teksten open je via de ingebouwde browser, door te kopiëren en plakken, via Dropbox, OneDrive en Google Drive en aan de hand van geheugenkaartjes.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://www.naturalreaders.com/  

Dragon Dictation (gratis)  

Met Dragon Dictation kan je heel eenvoudig sms’jes en e-mails inspreken. De app zet je spraak om in zinnen die je meteen kunt lezen. Dit gaat vijf keer sneller dan als je ze typt op een toetsenbord. Selecteer in de instellingen onze taal. Met het klembord kan je je ingesproken tekst ook plakken in andere applicaties. Maak ook gebruik van de lijst met voorgestelde woorden en spraakgestuurd corrigeren. Tot slot maakt de app het ook mogelijk om je status op Facebook en Twitter bij te werken en jezelf nota’s en herinneringen te sturen. Voor Android werd de gelijkaardige app Dragon Mobile Assistant ontwikkeld.

Voor iOS – Nederlandstalig - https://www.nuance.com/mobile/mobile-applications.html 

Spelling Hulp + Vertaler en dyslexie-ondersteuning (4,49 euro)

Deze app is een hulpmiddel voor schrijvers van alle leeftijden en kan je leesvaardigheid en spelling verbeteren. Spreek je zinnen via de microfoon van je toestel in en de app zet alles om in tekst. Kies hierbij voor een dyslexievriendelijk lettertype met kleurbedekking (OpenDyslexic). Je kan ook je tekst laten vertalen in andere talen. De spellingshulp is voorzien van een geschiedenis waarin je zoekresultaten en vertalingen kan bewaren. Zoek woorden op in de app of beschrijf ze.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - http://www.easyspellingaid.com/ 

Prizmo Go (basisversie gratis)

Prizmo Go biedt ondersteuning aan mensen die moeite hebben met lezen door dyslexie of een visuele beperking. De app kan namelijk een tekst voorlezen als je er met je smartphone of tablet een foto van neemt. Bij het scannen van de tekst krijg je gesproken instructies. De app geeft vervolgens de tekst weer op het scherm. Terwijl de zinnen worden voorgelezen, lichten de woorden op en kan je terug- of vooruitspoelen en pauzeren.

Voor iOS – Nederlandstalig – creaceed.com/nl/prizmogo