Vrouw houdt prenten omhoog

Begeleiders voor de Leesjury gezocht

Ben jij gebeten door jeugdliteratuur? En wil je elke maand wat tijd vrijmaken om dat enthousiasme met een groepje kinderen te delen? Stel je dan kandidaat als begeleider van de Leesjury! 

De Leesjury?

De Leesjury - vroeger de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen - is een leesclub voor kinderen en jongeren. Tussen september en april worden een aantal boeken gelezen die aansluiten bij de leeftijd. Daarnaast bespreken de kinderen en jongeren met de hulp van een begeleider de gelezen boeken op een creatieve manier. Op het einde van het leesjaar, wanneer alle boeken van de lijst gelezen zijn, is het tijd om te stemmen op de winnaars. 

Begeleiders gezocht

Ook in ARhus zijn er verschillende groepen van de Leesjury actief. Voor het begeleiden van kinderen uit groep 2 (6-8 jaar / eerste en tweede leerjaar) zijn we nog op zoek naar twee begeleiders. 

Wat wordt er van je verwacht?

  • Naast een stevige portie enthousiasme, lees je als begeleider ook zelf de genomineerde titels van de leesgroep die je opvolgt. Het gaat om maximaal acht boeken. Welke boeken er dit jaar gelezen worden, ontdek je hier
  • Eén keer per maand organiseer je een 'vergadering' met de jonge lezertjes (lees: juryleden) uit je leesgroep. Die gaat door op zondagochtend, van 11u tot 12u. 
  • Tijdens deze samenkomst bespreek je op een leuke, toegankelijke manier het gelezen boek met de kinderen. Je bereidt hiervoor een creatieve uitwerking van het gelezen verhaal voor. Wees gerust, je hoeft het warm water niet opnieuw uit te vinden. Heb je immers eens weinig inspiratie, dan kan je steeds gebruik maken van de inspiratiefiche die Iedereen Leest maakt van elk te lezen boek.
  • Als begeleider verzamel je op het einde van het leesjaar ook alle stemmen en geef je de resultaten van jouw groep door. 

De algemene opvolging, zoals bijvoorbeeld het mailverkeer met de ouders van de juryleden, het voorzien van het nodige materiaal voor de activiteit, ... hoef je niet zelf te doen. Dit wordt door de ARhus-medewerker opgevolgd.

Wat krijg je in ruil?

  • Je ontvangt een heleboel leeskriebels en ontzettend veel dankbaarheid van de jonge lezertjes.
  • Je leert nieuwe boeken kennen en doet veel inspiratie op om met boeken aan de slag te gaan.
  • Je ontvangt geen (vrijwilligers)vergoeding, maar wél een mooi nieuwjaarsgeschenk van Standaard Boekhandel én een exemplaar van je favoriete boek uit de collectie van de Leesjury.

Meer info?

Wil je graag meer weten over wat de rol van begeleider precies inhoudt? Of heb je andere vragen? Laat het ons dan zeker even weten via een mailtje naar info@arhus.be, bel naar 051 69 18 00 of spreek een van onze medewerkers aan.