Eden Valley & Yorkshire Dales : een reis door Noordwest Engeland : het Verenigd Koninkrijk
Eva Moraal
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Uitgeleend
|
Lemniscaat, cop. 2012 |
MAGAZIJN : SCHOOLCOLLECTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : MORA |
28/02/2013
Hoe destructief de natuur kan zijn, dat heeft orkaan Sandy onlangs nog aangetoond. De geruïneerde Amerikaanse kustlijn vertoont schrikbarend veel overeenkomsten met de setting van Overstroomd, waarin Nederland is getroffen door een nieuwe watersnoodramp.
Verwacht echter geen verhaal dat een vingertje opheft en predikt dat we zuiniger met onze planeet moeten omgaan; de natuurramp is slechts de katalysator voor een maatschappij waarvan de fundamenten al aanwezig zijn in onze eigen samenleving. De overstromingen ontketenen een ultieme overlevingsdrang en als gevolg daarvan viert egoïsme hoogtij. De maatschappij die daaruit voortvloeit, is gebaseerd op het aloude ‘wij tegen zij’-principe.
Door de schaarste aan veilige leefgebieden ontstaan er twee groepen, de arme Natten en de rijke Drogen — een verdeling die overigens niet gelijkstaat aan Goed en Kwaad. Eva Moraal toont zowel de corrupte politiek van de Drogen als het gewelddadige verzet van de Natten.
Het verhaal beschrijft een klassieke romance tussen twee star-crossed lovers: de Droge gouverneursdochter Nina en de Natte Max, wiens broer deel uitmaakt van een verzetsgroepering. Beiden hebben ze een familielid verloren tijdens een overstroming: Nina haar zus en Max zijn vader. Gaandeweg ontdekken ze dat er een verband is tussen deze sterfgevallen.
Wanneer Nina en Max in aanraking komen met elkaars leefwereld, beginnen ze zich langzaamaan te ontworstelen aan de denkbeelden van hun ouders en sociale klasse, en ontwikkelen ze een eigen visie. Die coming-of-age verloopt echter niet zonder horten en stoten. Nina en Max hebben sterke gevoelens voor elkaar: liefde, maar ook angst en haat voor de achtergrond van de andere. Hun relatie komt onder druk te staan door fysiek en seksueel geweld, dat culmineert in de ontvoering van Nina door een Natte verzetsgroep, waarbij Max een sleutelrol speelt. Dan begin je als lezer toch sterk te twijfelen aan de mogelijkheid van een goede afloop.
De setting is buitengewoon overtuigend. Het verhaal speelt zich af in wat vermoedelijk — gezien het dialect, de familienamen en Moraals eigen achtergrond — ooit regio Rotterdam was. Vooral het taalgebruik van Max, doorspekt met scheldwoorden als ‘fukking’ en ‘sjit’, spreekt tot de verbeelding, waarbij de spreektaal de authenticiteit nog verder vergroot.
De techniek lijkt op de onze, zo is er bijvoorbeeld een multimedia-apparaat genaamd HC, waarmee jongeren communiceren en een persoonlijk profiel bijhouden. Een leuk detail is dat de wereld van Nina van alle gemakken voorzien is (met sensoren voor water, licht, muziek etc.), terwijl Max het moet doen met ouderwetse boeken en cd’s. Herkenbaar, en toch een stapje verder in de toekomst.
Datzelfde geldt overigens voor enkele maatschappelijke kwesties: de strenge grensbewaking tussen de gewesten, de rellen en bombardementen, de vooroordelen tussen Droog en Nat. Zo schetst Moraal subtiel een toekomst waarin nationalisme hoogtij viert (Engels wordt bijvoorbeeld niet meer gesproken). Een beeld dat — bewust? — versterkt wordt door Max’ mokkakleurige huid en Nina’s blonde krullen.
De toekomstroman viert hoogtijdagen en binnen dit populaire genre is Moraal een beloftevolle debutante. Ze weet een klassiek scenario net dat beetje extra te geven, door middel van een sterke karakterontwikkeling en een geloofwaardige enscenering. Zo’n debuut doet ons reikhalzend uitkijken naar haar volgende roman. [Kyra Fastenau]
Sandra Oosterveen
Nina (16) is een Droge en behoort tot de elite in het land dat in de nabije toekomst is ontstaan door de Grote Overstroming. Ze woont op het droge, veilige deel. Max is een Natte en leeft in armoede tussen de arbeiders in het natte, onveilige gebied. Nina’s school is door de laatste overstroming verwoest. Haar zusje en Max’ vader zijn toen verdronken. Nina gaat nu naar de natte school en komt bij Max in de klas, een sterke, nerveuze jongen met een explosief karakter. Zijn broer zit bij NatTO, de gewelddadige verzetsbeweging die het voorzien heeft op Nina’s vader, de Gouverneur, maar ook op Nina zelf. De liefde die is opgebloeid tussen Nina en Max komt daardoor zwaar onder druk te staan. In korte, staccatoachtige zinnen wordt het verhaal in de ik-vorm verteld in drie delen met epiloog. Het perspectief wisselt per hoofdstuk tussen Nina en Max. De gedeelten van Max zijn rauw en in spreektaal geschreven, waarbij de woorden 'fukking' en 'sjit' veelvuldig voorkomen. De auteur weet in deze debuutroman de spanning goed op te bouwen en vast te houden tot de bloedstollende climax. Vanaf ca. 15 jaar.
Sieglinde Duchateau
ua/an/22 j
Na de Grote Overstromingen is het land verdeeld in droge en natte gebieden. De droge gebieden zijn veilig voor het opkomende water en worden bewoond door een rijke elite, de Drogen. In de natte gebieden dreigt een permanent overstromingsgevaar, wat de Natten tot een armoedig werkvolk maakt. Beide groepen leven zoveel mogelijk gescheiden, maar het ondergrondse verzet van de Natten die zich tegen de onderdrukking keren, groeit. In die setting ontmoeten Max, een intelligente maar heetgebakerde Natte jongen en Nina, de Droge dochter van de Gouverneur, elkaar.
Een verhaal met een interessante, realistische invalshoek waarin Nederlanders zich allicht gemakkelijker kunnen inleven dan Vlamingen. Max en Nina vertellen om beurten het verhaal in de ik-persoon. Door hun verschillende leefwereld en ervaringen hebben ze een schril contrasterende kijk op de dingen. Bij Max speelt een afwezige vader, bij Nina een overleden zusje een belangrijke, dramatische rol. Zelfs hun taalgebruik is verschillend. De neergepende spreektaal van Max, grof en verhakseld, is daarbij niet altijd even vlot leesbaar. Bij de vele afkortingen en zelfverzonnen woorden had best een register gepast. Langzaam maar zeker groeien de personages – gefascineerd door elkaars levensomstandigheden - naar elkaar toe en verkennen ze de grenzen van hun beider werelden, maar ook elkaar. Het is maar de vraag of hun prille liefde stand houdt in een escalerende situatie en de groeiende strijd.
'Overstroomd' is een mooi debuut, dat echter niet weet te overtuigen als toekomstroman. Het komt wat traag op gang en je moet de clichés er ook bijnemen. Ook spijtig is dat er niet tot een oplossing gekomen wordt, waardoor de lezer op het einde wat op zijn honger blijft zitten. Maar verder zijn alle elementen voor een goed boek aanwezig: intriges, spanning, emotie, liefde en geweld tegen een achtergrond van ongelijkheid en verzet. Het maakt dat je deze “West Side Story met natte voeten” in één ruk uitleest. Er volgen meer boeken in een reeks over De Vijf Gewesten waarin hopelijk de losse eindjes worden vastgeknoopt.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.