Ik voel me zo : gesprekken met kinderen over hun stemmingen
Frans Lasès
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
De Eenhoorn, 2010 |
VERDIEPING 2 : BABILLE : KLEUTER : SPROOKJES, VOORLEESVERHALEN EN GEDICHTEN LASE |
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
De Eenhoorn, 2010 |
Kleuter : gevoelens - gedrag ![]()
Vriendschap |
00/00/0000
Tom Schamps illustraties blijken ook te werken bij eenvoudige kleuterverhaaltjes zonder filosofische inslag of metaforisch taalgebruik. Frans Lasès schreef eerder al voorleesverhaaltjes over Aap en Beer of Fransje; nu schrijft hij over het ongewone koppel Piep en Mauw, de eerste een kleutermuisje, de ander een bejaarde kater. De keuze van de diersoort benadrukt het grote verschil in leeftijd. Piep en Mauw komen wonderwel overeen in een respectvolle en speelse relatie die veel charme uitstraalt. Terwijl Piep haar verjaardag niet geslaagd vindt zolang Mauw er niet is, kikkert Mauw helemaal op wanneer Piep een ziektebezoekje aan hem aflegt. Zij is het zonnetje in zijn oude dagen, terwijl hij Piep het gevoel geeft een uitverkoren meisje, een 'prinsesje' te zijn. In de tien verhaaltjes verrassen de twee elkaar voortdurend met grapjes, cadeautjes, kleine vormen van hulp. De bedaarde Mauw laat zich nooit uit zijn lood slaan door de pientere, soms eigenwijze Piep, al kan ze hem een enkele keer wel verschalken om toch maar haar zin te krijgen. In de verhalen zit variatie in setting en thema, ook al gaan de twee nooit ver van huis. Ze verzorgen de bloembakken van Mauw, spelen terrasje op de stoep, gaan rolschaatsen in het parkje aan de overkant en bouwen een zandkasteel wanneer de stoep opengebroken ligt. De verhaaltjes worden gegroepeerd per seizoen, van de lente tot de winter. Het laatste verhaal vindt opnieuw plaats in de lente, tijdens een buurtfeest, en Mauw
haalt zijn grootste verrassing uit: dit boek met verhalen over henzelf.
Het charmante uitgangspunt en de variatie geven een meerwaarde aan deze eenvoudige, sentimentele verhaaltjes. In grote en talrijke prenten brengt Tom Schamp dit alles uitstekend en gul in beeld. Hij voegt er in zijn bekende, licht surrealistische stapelstijl nog van alles aan toe. In het verhaal over boodschappen stopt hij scènes uit het straatverkeer en de winkelrekken vol met woord- en beeldgrapjes. Een fabriek in de vorm van een Côte d'Or chocoladereep, een boetiekzaak in de vorm van een kleurige papieren zak, winkelproducten als 'Kouwe espresso', 'Black "eye" Peas' (Schamp tekent een oog), 'Spons bob' detergent, een 'frigor mortis' ijsjeskast etc. Dit soort grapjes en verwijzingen, net als het voortdurend opduiken van zijn initialen, kennen we uit Schamps eerdere werk, maar hij weet nog altijd nieuwe varianten te bedenken. Het uitbeelden van stadsleven is een geliefkoosd onderwerp van de illustrator en hij doet het opnieuw in een mengeling van nostalgie (herenhuizen, oude winkelinrichting, jaren vijftig autodesign) en actualiteit (een intercultureel straatbeeld). De stadscènes brengt hij gevarieerd in beeld, van frontale straataanzichten tot een focus op een bloeiende boom. Die boom komt in zijn verschillende seizoensgedaantes terug. Met zijn surrealistische toetsen brengt Schamp nog meer verrassing binnen, bijvoorbeeld wanneer een herfststorm allerlei straatelementen omhoogblaast, of de speeltuigen in het parkje met wel heel vreemde onderdelen worden geconstrueerd. De lieve inhoud van de verhaaltjes vindt zijn vertaling in het veelvuldig gebruik van roze. [Chris Bulcaen]
M.G.M. Koedijk-Schraag
Piep, een muizenkleuter die met haar ouders in de grote stad woont, is dikke vrienden met meneer Mauw, een oude kater die bij haar in de straat woont. Ondanks verschil in leeftijd en vitaliteit steunen ze elkaar in alles, uitgaande van de fantasie van Piep, waarbij Mauw met veel respect in haar leefwereld meegaat. Zo wordt bijvoorbeeld de rollator een koets voor prinsesje Piep en wordt een opgebroken straat een strand. De tien voorleesverhalen in dit boek volgen de vier seizoenen, beginnend en eindigend in de lente, en gaan over alledaagse dingen als bloembakken begieten, boodschappen doen en buiten spelen. In het laatste verhaal deelt Mauw tijdens het buurtfeest het door hem geschreven boek 'Piep mag Mauw zeggen' uit aan iedereen in de straat, tot verrassing van Piep. Elk verhaal sluit af met 'Dag Piep, dag Mauw. We zien elkaar gauw!' De bijzondere, soms surrealistisch aandoende illustraties laten veel visuele grapjes zien, vaak verpakt in reclame-uitingen, die vooral door volwassenen zullen worden (h)erkend en gewaardeerd. Dat alle dieren als mensen op twee benen/poten lopen, doet soms vervreemdend aan. Vanaf ca. 4 jaar.
Annelies Boost
ua/an/22 j
Piep, een muizenkleuter, zit al in de tweede kleuterklas. Met papa Z'Noet en mama Snuit woont ze in de stad. Al snel geraakt ze bevriend met Mauw, een oudere Poezenheer die bij haar in de buurt woont. Samen beleven ze heel wat avonturen ondanks het grote leeftijdsverschil. Ze gaan samen naar de winkel, eten ijsjes, geven de planten water, ... Tien korte verhaaltjes passeren de revue en brengen de bijzondere vriendschap tussen een muizenkleuter en een poezenmijnheer tot leven. De verhaaltjes geven een vrolijke indruk, de illustraties zetten deze vrolijke wereld om in kleurrijke beelden. Jongere kinderen kunnen de verhaallijnen niet altijd volgen. Ze worden daarbij ook niet echt geholpen door de illustraties. Die zijn wel mooi maar maken een eerder surrealistische indruk. Dit werkt de vervreemding nog in de hand.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.