De mens ziet zichzelf liefst als een rationeel wezen dat zijn voortbestaan als soort te danken heeft aan zijn intellect. Veel van de belangrijkste momenten uit onze geschiedenis komen net voort uit emoties. Van de geboorte van de belangrijkste wereldreligies en de val van Rome tot de wetenschappelijke revolutie en de meest bloederige oorlogen: emoties speelden een belangrijke rol.
Onderzoek naar de herkomst van religieus gedrag bij de mens, waarbij onder meer een vergelijking wordt gemaakt met biologische en sociale factoren bij mensapen en prehistorische mensenrassen.
De auteur legt op een heldere manier onze ontstaansgeschiedenis uit. In dertien hoofdstukken neemt hij u mee op een boeiende reis doorheen tijd en ruimte. Van eencellige wezens, over mensachtigen en het geslacht Homo, tot de moderne mens en diens toekomst. Van Afrika, tot Europa en de rest van de wereld. Dit grote verhaal is doorspekt met tal van anekdotes die het geheel levendig houden en is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke gegevens.
Studie naar een overkoepelende antropologie waarin dwarsverbanden worden gelegd tussen de mens als dier (biologie), als programma (taal), als subject (cultuur) en als groepslid (sociaal), met bekende antropologische theorieën als basis.
Geschiedenis van de denkbeelden over het joodse lichaamsuiterlijk zowel van joden zelf als bij anderen, met wetenswaardigheden over onder meer geboorte-, huwelijks- en overlijdensgebruiken.