Analyse vanuit een biologische invalshoek van het succes van de menselijke soort, veroorzaakt door sociaal gedrag en het vermogen van de mens om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.
De hoogleraar gedragsbiologie beschrijft in veertig onafhankelijk van elkaar te lezen korte hoofdstukken allerlei aspecten van menselijk gedrag. De nadruk ligt hierbij op de evolutionaire achtergronden ervan. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld moederliefde, borstvergroting, macht, vrouwen en humor, liegen.
Beschouwing over de evolutionaire psychologie van de mens, met een pleidooi voor een menselijker wereld met meer ruimte voor fysieke interactie en minder focus op individualiteit en technologie.
In dit boek beschrijft psycholoog Jan De Laender aan de hand van de biografie van Charles Darwin de invloed van de evolutietheorie op de menswetenschappen. Hij benadrukt dat achter het rationalisme, dat eigen is aan het evolutionaire denken, ook veel troost zit verscholen. De toekomst van de menswetenschappen, zoals de psychologie, zit in het rationalisme van Darwin en zijn medestanders.
Verdediging van de stelling dat de mens van nature hulpvaardig en onbaatzuchtig gedrag vertoont, op basis van vergelijkingen met soortgelijk gedrag bij dieren.
In dit boek tracht Pieter Adriaens psychische aandoeningen te toetsen aan de uitgangspunten van het darwinisme. Hij vertrekt vanuit de stelling dat psychische ziekten moeilijk verenigbaar lijken met de idee van een evolutie die ten gunste gaat van nuttige kenmerken.