De voedselzandloper biedt een alternatief voor de voeseldriehoek en de voedselschijf. De auteur is opgeleid als arts, is onderzoeker en publicist. Hij specialiseert zich in de biogerontologie, de wetenschap van de veroudering. Zijn voedingsrichtlijnen beogen een betere gezondheid en minder snelle veroudering met gewichtsverlies als welkome bijkomstigheid.
Eten hoeft volgens Naessens geen strijd te zijn tegen de calorieën. Het geheim zit hem in de pure keuken. De basis zijn goede voedselcombinaties en goede vetten eten. Het is geen dieet maar een manier van eten die je gezondheid ten goede komt. Tientallen herfst- en wintergerechten.
Recepten die laag zijn in koolhydraten om vetten te verbranden: met gezonde vetten, veel verschillende groentes en wat dierlijke eiwitten in de vorm van eieren, vis en gevogelte.
Wetenschappelijk onderbouwde uiteenzetting over hoe het tellen van calorieën een minder belangrijke rol speelt bij afvallen dan over het algemeen wordt aangenomen, met aandacht voor factoren die bijdragen aan het samenstellen van een gepast voedingspatroon.
De Vlaamse diëtiste Christine Tobback geeft uitleg over het voorkomen en behandelen van voedselovergevoeligheden die niet altijd direct uit bloedwaarden zijn te herkennen.