Onderzoek naar de bende van Nijvel die in de jaren tachtig België onveilig maakte met gewelddadige overvallen, de vermoedelijke motieven, daders en achtergronden.
Onderzoek naar de bende van Nijvel die in de jaren tachtig België onveilig maakte met gewelddadige overvallen, de vermoedelijke motieven, daders en achtergronden.
Persoonlijke ervaringen van een Belgische islamdeskundige met jihadisten en de Belgische Veiligheidsdienst, met informatie over de belevingswereld van islamitische jongeren.
Bouten zet in dit onderzoek naar de Bende van Nijvel alle elementen en sporen nog eens op een rijtje en voegt er nieuwe sporen aan toe, het resultaat van jarenlang zoeken in dossiers, persoonlijke contacten en interviews met gangsters en gewezen leden van veiligheidsdiensten. In de jaren 1980 pleegde deze bende gewelddadige moorden, inbraken, diefstallen en overvallen waarbij 28 doden en ruim 40 gewonden vielen. Hoogtepunt van deze acties waren de overvallen op supermarkten van Delhaize. De daders en hun motieven bleven onbekend, het politieonderzoek verliep volgens hem chaotisch en onzorgvuldig.
Auteur Kenneth Lasoen, historicus en docent inlichtingenstudies aan de universiteiten van Gent en Antwerpen, maakt gebruik van nooit eerder vrijgegeven bronnen, dringt door tot de wandelgangen van de Belgische en laat een geheel nieuw licht schijnen op de politieke geschiedenis van het land. Hij brengt niet alleen het historische verhaal, maar maakt ook de balans op van het actuele veiligheidsbeleid en de uitdagingen voor de 21ste eeuw.
Marc Verschooris, geassocieerd onderzoeker bij het Studiecentrum Oorlog en Maatschappij (CEGESOMA), haalt drie geheim agenten voor het voetlicht: Albert Deweer, Albert Mélot en Albert Wouters. Op basis van tal van tot nu toe onbekende archiefstukken, ook familie-archieven, reconstrueert hij hun verzetsdaden.