Analyse van Lucretius’ gedicht De natuur van de dingen, dat in 1400 herontdekt werd en een katalysator was in de aanloop naar de renaissance. Greenblatt toont hoe de natuurkundige observaties en ideeën uit dit gedicht een verandering in het menselijk denken veroorzaakten.
Een jongeman leest in oude brieven van zijn betovergrootvader over zijn familiegeschiedenis en de Eerste Wereldoorlog. Hij reist naar Verdun, Duinkerken en Ieper om meer te weten te komen.
Analyse van de huidige economische en politieke crisis en maatschappelijke onvrede, met voorstellen ter verbetering voor een op sociaaldemocratische principes gebaseerde samenleving.
De coronacrisis nodigde ons uit anders te gaan denken over wat essentieel is in het leven. Dankzij het leven in quarantaine hebben heel wat mensen het eenvoudige geluk (her)ontdekt. Ze helpen elkaar, maken samen wandelingen, koken en bewegen, luisteren naar muziek… We zien massaal dat het uiteindelijk niet onze fysieke spullen zijn die het verschil maken, wel onze sociale contacten en ons eigen welbevinden. In dit boek onderbouwt minimalismecoach Virginie Vandaele onze drang om ruimte vrij te maken voor wat er écht toe doet. Ze nodigt ons uit alle fysieke en mentale ballast overboord te gooien en te komen tot een (waarde)voller leven. Hoe laten we de spullen die we niet echt nodig hebben los? Hoe ruimen we ons huis op, kamer per kamer? Hoe ruimen we digitaal op? En mentaal? En emotioneel?
Bespreking van de oorzaken en gevolgen van het schijnbaar onstilbare verlangen van de mens naar meer, met aandacht voor de valkuilen van dit ’nooit genoeg’-gevoel en met adviezen voor een tevreden leven.
Praktisch pleidooi voor het bewust worden van consumentisme, het aan de slag gaan met 'ontspullen' en het breken met ingesleten gewoonten, om zo weer autonoom vrijheid te ervaren.