Op ware gebeurtenissen berustend verhaal over het leven van een zwarte slaaf in het noorden van de Verenigde Staten van Amerika, in de eerste helft van de 19de eeuw.
Beeld van de gedenkwaardige gebeurtenis op 28 augustus 1963, de dag waarop Martin Luther King in Washington zijn beroemde toespraak hield over het leven in harmonie van zwart en blank, en de gevolgen ervan. Met illustraties in kleur en zwart-wit. Vanaf ca. 13 jaar.
Artikelen door een zwarte journalist uit de jaren dat Barack Obama president van de Verenigde Staten was, rond de positie van zwarten in de Amerikaanse maatschappij.
Overzicht van het gedachtegoed van de zwarte Amerikaanse predikant (1929-1968) die ijverde voor gelijke rechten voor blank en zwart, afgewisseld met meningen van bekende Vlamingen over hem.
Vergelijking van twee toespraken van de Amerikaanse presidenten Barack Obama en Abraham Lincoln, waarbij van beiden het retorische talent in het oog springt.
Bespreking van de idealen van Martin Luther King (1929-1968) aan de hand van zes thema’s gekozen door zijn persvoorlichter van destijds, met nadruk op de actualiteit van Kings gedachtegoed.
Een indringende reis door het Zuiden van de Verenigde Staten nadat een zwarte man gruwelijk werd vermoord door drie witte mannen. Sud is geen anatomie van zijn moord, noch is het de autopsie van James Byrd Jr., wiens aanwezigheid in de hele film rondspookt. Eerder wordt geëvoceerd hoe deze gebeurtenis zowel mentaal als fysiek strookt met een bepaald klimaat. Akermans aanhoudende blik onthult de gewelddadige geschiedenis die schuilgaat achter de stilte van het Zuiden.
In deze Belgische co-productie vertrekt Raoul Peck van de onafgewerkte roman van de Afro-Amerikaanse schrijver James Baldwin "Remember this house" voor een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter. De tekst, geschreven in 1979, is helaas nog altijd heel actueel en bespreekt een racisme dat veel dieper geworteld is, een fundamenteel gevoel waarbij men de andere niet in zijn menselijkheid wil aanvaarden. De film is een treffend betoog op basis van archiefbeelden, filmfragmenten en actuele nieuwsbeelden die aan elkaar gepraat worden door de bezwerende stem van Samuel L. Jackson
Biografie van Martin Luther King, dominee en geweldloos voorvechter van de burgerrechten van de Amerikaanse zwarte bevolking in de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw