De auteurs pleiten voor een strenger migratiebeleid. Ze verklaren hoe België volgens hen in een asiel- en opvangcrisis beland is en welke maatregelen er getroffen moeten worden om het tij te keren. Over gezinshereniging, regularisatie, arbeids- en studiemigratie, het terugkeerbeleid etc.
Terugblik van de minister van Binnenlandse Zaken op de voorbije regeerperiode, met voornemens en ideee͏̈n voor politiek beleid na de Belgische verkiezingen van 10 juni 2007.
Bart Demyttenaere reconstrueerde de complexe levensverhalen van vijf vluchtelingen die hij ontmoet en interviewt. Daarnaast sprak hij ook met een hulpverlener van het OCMW van Antwerpen die in een professionele context en gebonden aan wetten en regels, dagelijks geconfronteerd wordt met vluchtelingen.Tijdens het uitdiepen van het onderwerp stuitte hij op de onvermoede vluchtverhalen van zijn grootmoeders. Blijkt dat die verhalen van toen veel overeenkomsten hebben met de verhalen van vluchtelingen vandaag. De drie documentaire fotoreeksen van Nick Hannes tonen het traject dat de asielzoeker aflegt in België. Dieter Telemans fotografeerde op een respectvolle manier mensen en plaatsen die onzichtbaar blijven: afgewezen asielzoekers en de zones van illegaal verblijf. Dit boek gaat gepaard met een reizende tentoonstelling.
Marc Bossuyt diept herinneringen op aan zijn periode als de eerste Commissaris-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen van België. Terloops belicht hij de bijzondere situatie van asielzoekers uit bepaalde landen, zoals ‘IRA-priester’ Patrick Ryan of het Baskische ‘ETA-koppel’ Garcia-Moreno. Ook bij de dood van Semira Adamu staat hij stil.