De private spoorlijn 'Grand Central Belge' verbond in de negentiende eeuw Wallonië met Vlaanderen. Verbeken maakt een voettocht langs deze spoorweg en registreert de tekenen des tijds. Onderweg ondervraagt hij Belgen over de situatie waarin hun land verkeert.
Hoe hebben de Walen de Vlamingen rijk gemaakt? Waarom zijn Vlamingen in Waalse ogen nazi's? Waarom zijn de Walen het enige volk op aarde dat weigert meer autonomie te krijgen? Hoe beletten de Vlamingen de Walen Nederlands te spreken? Waarom moet u naar Wallonië verhuizen? Komt er ooit een Belgische burgeroorlog? Wetenswaardigheden en inzichten over Wallonië... en over Vlaanderen: hoe we verschillen en toch weer niet.
De voorbije anderhalve eeuw trokken honderdduizenden Vlamingen naar Wallonië. Landbouwers, mijnwerkers en fabrieksarbeiders. Alleenstaanden en gezinnen. Sommigen pendelden elke week, anderen verbleven er alleen in het oogstseizoen. Maar velen hebben zich definitief in Wallonië gevestigd. In dit boek buigen historici zich over dit fenomeen. Ze brengen de migratiebewegingen in kaart en analyseren het vestigingsproces. Daarnaast onderzoeken ze de mobiliserende rol van de katholieke kerk en de Vlaamse beweging en plaatsen ze de Vlaamse migratie naar Wallonië in een bredere context. De interviews met Vlaamse migranten en hun nakomelingen bieden een andere kijk op de Vlaamse migratie naar Wallonië.
Aan de hand van vijf kernjaren (1840, 1912, 1939, 1960-1962 en 1993) wordt de geschiedenis van Belgie͏̈ beschreven met behulp van de beelden die beide landshelften over zichzelf en de ander (de overkant) hadden.