Mediawijs Award voor Veiliger Internet Week #VANRSL
ARhus, Politiezone RIHO, Stad Roeselare, SAAMO en Febelfin hebben samen de Mediawijs Award 2023 ‘Mediacoach’ gewonnen voor de Veiliger Internet Week #VANRSL die vorig jaar burgers sensibiliseerde rond cybercriminaliteit. Ook komend najaar wordt er opnieuw een Veiliger Internet Week georganiseerd in Roeselare, van 19 tot 26 oktober. Daarvoor zoeken we nog mensen die zelf al eens het slachtoffer werden van internetfraude of de gevaren van het internet en daar - al dan niet anoniem - over willen getuigen.
Jaarlijks bekroont Mediawijs, het Vlaams Kenniscentrum Digitale en Mediawijsheid van de Vlaamse overheid en imec vzw, initiatieven die mediawijsheid bevorderen bij diverse doelgroepen. Tijdens de Veiliger Internet Week #VANRSL van 6 tot en met 11 februari 2023 bundelde initiatiefnemer ARhus de krachten met diverse partners om via infosessies, workshops, 1-op-1 hulp, quizzen, ... burgers bewust te maken van de voordelen, maar ook de valkuilen van het internet. Het initiatief had niet enkel impact in Roeselare maar inspireerde ook andere gemeentes en organisaties om met de geleerde lessen aan de slag te gaan.
Getuigenissen gezocht
Ook in 2024 zal de Veiliger Internet Week doorgaan in Roeselare. Van 19 tot 26 oktober, middenin de wereldwijde Cyber Security Month, zullen ervaringen en informatie gedeeld worden over de gevolgen wanneer het fout loopt. Daarvoor is ARhus nog op zoek naar mensen die het slachtoffer werden van phishing, hacking, identiteitsfraude of andere vormen van cybercriminaliteit. Ook mensen die te maken kregen met cyberpesten, gameverslaving, ... mogen contact opnemen. De valkuilen van de digitale wereld zijn niet altijd zo gemakkelijk te omzeilen en door echte gebeurtenissen te delen, kunnen we andere mensen waarschuwen en het taboe doorbreken.
Tips over online veiligheid
Meer informatie over de Veiliger Internet Week #VANRSL en tips over online veiligheid, kan je hier vinden. Iedereen kan ook gratis terecht bij één van de Digipunten in Roeselare. Je kan er vragen stellen over veiligheid op websites, veilige wachtwoorden, phishingmails, …
Deel jouw verhaal
Vorig jaar getuigde influencer Ann-Sophie Dewyse nog hoe hackers ook haar om de tuin wisten te leiden. Voor de Veiliger Internet Week eind dit jaar zijn we opnieuw op zoek naar mensen die zelf al eens het slachtoffer werden en - al dan niet anoniem - hun verhaal willen doen om zo anderen te waarschuwen. Kreeg je al eens te maken met phishing, hacking of identiteitsfraude? Was je betrokken bij een andere vorm van cybercriminaliteit? Of wil je ervaringen delen over cyberpesten, gameverslaving, ...? Laat het ons dan weten.