Moeders zijn gevaarlijk met messen
Do Van Ranst
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Davidsfonds/Infodok, 2010 |
VERDIEPING 2 : BABILLE : IK EN DE WERELD : VERHALEN : Kast 4 VANR |
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Davidsfonds/Infodok, 2010 |
YOUNG ADULT : VANR |
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Davidsfonds/Infodok, 2010 |
YOUNG ADULT : VANR |
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Davidsfonds/Infodok, 2010 |
YOUNG ADULT : VANR |
Glenn De Wilde
rt/aa/19 m
Do Van Ranst stelt nieuw boek 'Mombakkes' voor
"Inspiratie gehaald bij plaatselijk carnaval"
Hamme
Voor zijn nieuwste boek 'Mombakkes' haalde de Hamse jeugdschrijver Do Van Ranst zijn inspiratie bij het plaatselijke carnaval en bij zijn goede vriend Dré Fobe. Die ging 40 jaar geleden gemaskerd op bezoek bij Hamse notabelen tijdens carnaval.
Glenn De Wilde
Do Van Ranst koos het geknipte moment uit om zijn nieuwste boek voor te stellen, vlak na de Wuitensfeesten. 'Mombakkes' speelt zich niet specifiek af tijdens het carnaval in Hamme maar de schrijver werd wel geïnspireerd door een carnavalsherinnering van Dré, met wie hij vaak samenwerkt in het Hamse Ringtheater. "Met een viertal personen hadden we meer dan veertig jaar geleden een heel bijzondere traditie tijdens carnaval", graaft Fobe in het verleden. "Carnaval was toen heel anders. Er was ook een stoet op zondag maar carnaval werd vooral op maandag gevierd. De vermommingen speelden toen een veel grotere rol."
"Op een bepaald moment besloten wij in onze vermomming op bezoek te gaan bij de Hamse 'hogere klasse', zoals de dokters, notarissen, advocaten... We hadden maar één doel: onherkenbaar zijn voor die notabelen. We besteedden dan ook altijd zeer veel aandacht aan onze zelfgemaakte kostuums en beelden altijd wel iets uit. Bovendien bedekten we ons volledige gezicht met maskers, of 'mombakkes'. Niet eenvoudig, want we zweetten ons te pletter onder die maskers, konden niet zoveel zien en drinken was erg moeilijk."
Maar de 'vreemde gasten' veranderden ook hun stem en hun manier van lopen, zodat niemand hen zou herkennen. "Sommige notabelen keken na een tijdje zelfs uit naar ons bezoek", blikt Fobe terug. "In al die tijd zijn we nooit 'ontmaskerd'."
Mysterieus verhaal
Dré Fobe vertelde - in het achterkeukentje van het Ringtheater - de bijzondere herinnering aan Do Van Ranst, die het meteen een prachtige basis vond voor een verhaal. Het eerste exemplaar van 'Mombakkes' was dan ook voor Fobe. "In het boek stel ik me voor hoe het moet zijn om als kind te weten dat er beneden 'vastenavondgekken' op bezoek zijn, terwijl je daar zelf niet bij mag zijn", vertelt de bekroonde jeugdschrijver. "Frank, het 15-jarige hoofdpersonage, besluit dat hij ondertussen oud genoeg is om te weten wat er die avond beneden gebeurt."
Het resultaat is een mysterieus en sfeervol verhaal over carnaval, familiegeheimen en de relatie tussen Frank en zijn bijzondere vader en excentrieke opa.
'Mombakkes' wordt uitgegeven door uitgeverij Davidsfonds en is vanaf nu verkrijgbaar in de boekhandel voor een richtprijs van 15,95 euro.
rt/aa/09 m
Woensdag 17 maart stelt uitgeverij Davidsfonds het werk voor in boekhandel 't Oneindige Verhaal in de Stationsstraat in Sint-Niklaas.
In 'Mombakkes' maakt de lezer kennis met Frank. Elk jaar ziet hij op vastenavond gekken langskomen in zijn huis. Frank weet het allemaal niet zo goed en vraagt zich af wie die vastenavondgekken zijn en wat ze komen doen, maar ook waarom Mercedes er zo geheimzinnig over doet en zijn ouders evenmin iets vertellen.
'Het is een verhaal van verstoppen en tegelijk de uiteindelijke ontmaskering', legt Van Ranst uit. De Hamse schrijver schrijft heel graag jeugdboeken omdat hij jongeren iets wil vertellen, zonder iets echt te willen uitleggen of belerend te zijn. De auteur laat in zijn nieuwste werk de lezer mee nadenken met hoofdpersonage Frank, onder meer over zijn hoogste bijzondere vader en zijn excentrieke opa, maar ook over de vastenavondgekken.
Of over Diederik, zijn broer die maar half is en wegliep om nooit meer terug te komen. Maar ook over Simon en Garfunkel, Elvis en Julio Iglesias, een ingebeelde hond die Rocky heet en de domme leraar die niet kan tekenen, maar wel 'Het Potlood' wordt genoemd. En dan is er nog de grote schande, die over het huis hangt en de wereld angstvallig buiten houdt.
Met dit merkwaardige verhaal gaat Do Van Ranst op zijn inmiddels gelauwerd elan verder. Hij heeft al de Prijs van Knokke-Heist voor beste jeugdboek, de Inclusieve Griffel, de Boekenwelp en de Deutsche Jugendliteraturpreis op zijn palmares. Het werk van de Hammenaar is ook al vertaald naar het Duits, Deens, Zweeds, Italiaans en Koreaans. (JVDV)
'Mombakkes' van Do Van Ranst, bij Davidsfonds Uitgeverij, ISBN 978-90-5908-344-8.
Kostprijs: 15,95 euro.
vvj ■
31/12/2010
Mombakkes speelt zich af op het ogenblik dat de 'vastenavondgekken' de stad innemen. Op die avond waarop carnaval gevierd wordt, krijgen vier pierrots toegang tot het huis van architect Van Beemt. Zijn zoon Frank, vijftien, besluit dat hij oud genoeg is om het spektakel mee te maken en verstopt zich achter de sofa. Vanuit zijn schuilplaats maakt hij mee hoe de 'gekken' zijn vader tot op de huid uitkleden en hoe ze genadeloos een familiegeheim onthullen. Frank gaat in die paar uur waarin de confrontatie zich afspeelt, aan het denken. Hij reconstrueert de geschiedenis van zijn familie, en vooral: hij schept en herschept het beeld van zijn grootvader en vader, beiden bekende architecten.
Do Van Ranst bouwt het verhaal minutieus op. Voor occasionele lezers zal het trage begin even doorbijten zijn. Zo beschrijft hij bijvoorbeeld zeer gedetailleerd hoe Frank zijn slapend zusje probeert te verschalken en hoe hij langs een geheime keldergang de woonkamer bereikt. Toch krijgt ieder detail in de loop van het verhaal een betekenis, die over het heden naar het verleden reikt. Ook de samenstelling van de familiepuzzel via flashbacks en overpeinzingen vertragen het verhaal. Maar precies daar wordt literatuur geschreven. Daar maken we door een ingenieuze interactie tussen vader, moeder en de 'gekken', kennis met de spilfiguren: Franks vader en zijdelings ook zijn grootvader. Op een subtiele manier slaan de pierrots barstjes in het beeld dat Frank van hen had: twee mannen die de perfectie nastreefden. Hij eindigt met een portret van twee tirans die de wetten van het gezinsleven plooiden tot hun eigen eer en glorie. Via de insinuaties van de gekken blaast Van Ranst ballonnetjes op en door hun vragen legt hij hun kleine kantjes bloot. Iedere nieuwe opmerking roept bij Frank een gedachtestroom, een herinnering of een 'les' van zijn vader op. Tegenwoordige en verleden tijd lopen ongemerkt in elkaar over. Ondertussen wordt het familiegeheim tot op het bot ontleed. Het is verwonderlijk ? maar door het jarenlange brainwashen anderzijds ook begrijpelijk ? hoelang Frank loyaal blijft aan zijn vader. Hij blijft hem verdedigen tot in de apotheose.
Door de confrontatie met de 'gekken' krijgt ook het portret van Frank zelf vorm. Hij is voorbestemd om in de voetsporen van zijn vader te treden. Die probeert zijn zoon te kneden tot het genie dat hij zelf niet geworden is. Gelukkig voor Frank is er Mercedes, de Spaanse huishoudster. Terwijl Franks vader hem onderwijst over het Guggenheim en Frank Lloyd Wright, danst zij met hem op de muziek van Julio Iglesias en volgt hij het nieuws en andere 'verderfelijke' programma's op haar kleine tv-scherm. Dankzij Mercedes is Frank menselijk gebleven. Hij draagt bovendien de erfenis van zijn moeder mee, ooit een bekende artieste. Tot grote woede van zijn vader tekent Frank af en toe zijn 'dromen', verzint hij een boomvolk, een hond als maatje en verstopt hij uitgeknipte mooie meisjes in een boek over de Eifeltoren. Hij bekommert zich bovendien om zijn zusje, die met haar misvormde voetje niet perfect is en daarom voor zijn vader zogoed als niet bestaat.
Mombakkes is een verhaal over maskers waarachter mensen zich verbergen. Van Ranst kiest een symbolisch tijdstip om die maskers af te rukken. Het is ook een verhaal over macht. Op zijn minst een merkwaardig boek vanwege het uitgangspunt, de bizarre situatie, de intrigerende personages, geschreven door een rasauteur, in een rijke taal, vol beelden en zinvolle uitspraken. [Jet Marchau]
J. Staal
Het is Vastenavond en zoals elk jaar komen er gemaskerde 'gekken' langs in het huis van architect Van Beemt. Zoon Frank (15, ik-figuur) verbergt zich achter de sofa om dit spektakel mee te maken. In de eerste helft van het boek beschrijft hij zijn tocht naar de woonkamer; onderweg herinnert hij zich gebeurtenissen in de familie. Zijn vader is een egocentrische, rechtlijnige man die nauwelijks ruimte laat voor fantasie. Als gevolg van een familieschandaal leidt het gezin een geïsoleerd bestaan. Frank krijgt thuis les van zijn vader, die hem met strakke hand tot zijn opvolger kneedt. In het tweede helft is Frank getuige van de confrontatie van zijn ouders met de 'vastenavondgekken'. Niet zij worden ontmaskerd, maar zijn vader. De gebeurtenissen die Frank in de eerste helft schetste komen daardoor in een heel ander licht te staan. De auteur vertelt in een tastende stijl die niet altijd even zuiver is, maar waarmee hij wel een mysterieuze sfeer weet op te roepen. De ontknoping doet nogal gezocht aan. Aantrekkelijk omslag met twee gemaskerde figuren. De auteur ontving voor zijn boek 'Moeders zijn gevaarlijk met messen'* de Knokke-Heistprijs 2008, de Inclusieve Griffel 2008, de Boekenwelp 2009 en het stond op de tiplijst Gouden Lijst 2009. Voor de geoefende lezer. Vanaf ca. 13 jaar.
Veerle Uyttersprot
ua/an/22 j
De titel van deze jeugdroman verwijst naar de vermommingen op Vastenavond. Het carnaval biedt dan ook meteen de setting van dit boek en levert de wat ongewone titel op.
Bij Frank thuis is het al jaren de gewoonte dat er op Vastenavond een aantal verklede mensen op bezoek komen, die de anders zo deftige vader van Frank (de befaamde architect Van Beemt) en diens moeder (die lang niet zo deftig is) voor de gek houden en voor schut zetten. Frank is de lieveling van zijn vader, voorbestemd om in diens voetstappen te treden en door zijn vader daartoe op alle mogelijke manieren gestimuleerd. Zo geniet Frank het beste onderwijs dat er is, namelijk thuisonderwijs van zijn vader.
Het feest op Vastenavond kent Frank eigenlijk alleen maar van horen zeggen, want de vastenavondgekken komen pas als hij en zijn zusje Isabelle al lang in bed liggen. Want ook al is Frank nu vijftien, zijn ouders vinden hem toch nog te jong voor het spektakel. Dit jaar loopt het toch even anders: de Mexicaanse huishoudhulp Mercedes heeft zo veel over die speciale avond verteld dat Frank het niet kan laten om stiekem mee te luisteren en te kijken wat zich daar afspeelt.
Het carnavalsfeest is echter maar de aanleiding om een heel ander verhaal te vertellen, waarin heel andere maskers dan het mombakkes van de gekken doorprikt worden. Aan het woord is Frank zelf en het verhaal vangt aan wanneer hij in bed ligt samen met zijn kleine zusje, want die was bang voor het carnavalslawaai op straat. De lezer is getuige hoe hij aarzelt om naar beneden te sluipen maar dat dan uiteindelijk toch doet. Tussendoor reflecteert de jongen over zijn ouders, zijn zusje, hun weggelopen broer Diederik, over Mercedes … en langzamerhand wordt voor de lezer duidelijk hoe de verhoudingen in huize Van Beemt werkelijk liggen. Architect Van Beemt blijkt een dominant heerschap te zijn die zijn huisgenoten terroriseert en van hen dezelfde punctualiteit en perfectie eist die hij ook zichzelf oplegt.
Do van Ranst slaagt er uitstekend in om de gevoelige en dubbelzinnige vader-zoonrelatie in beeld te brengen. Frank adoreert zijn vader en is er trots op dat hij heel wat karaktertrekken van hem heeft overgeërfd, maar tegelijkertijd voelt hij ook dat de verwachtingen van zijn vader niet realistisch zijn en dat de druk die op hem ligt allesbehalve normaal is.
Deze Vastenavond luidt echter grote veranderingen in, want de gekken van dit jaar zijn niet gekomen om zomaar wat lol te trappen en zich tegoed te doen aan spijs en drank. Ze hebben een welbepaald doel voor ogen …
'Mombakkes' is een boeiende roman voor adolescenten geworden met als sterkste punten de weldoordachte structuur waarin door middel van flash-backs heden en verleden handig door elkaar worden geweven en de manier waarop vanuit het gezichtspunt van de jonge Frank de gezinssituatie uit de doeken wordt gedaan. Minder sterk zijn de soms wat langdradige beschrijvingen van het optreden van de vastenavondgekken en de enigszins ongeloofwaardige ontknoping in verband met Franks broer Diederik. Het geheel is zeker geslaagd te noemen.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.