- - Zoekresultaten
- -
Dwerg aan de winkel
Anita Augustin (Auteur), Ingrid B. Ottevanger (Vertaler)
Beschikbaarheid en plaats in de bibliotheek
ARhus - De Munt magazijn
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
Karakter, cop. 2013 |
MAGAZIJN : FICTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : MAG F 11545 |
Besprekingen
30/09/2013
Vier oude vriendinnen zien elkaar voor het eerst sinds decennia terug. Ze zijn relatief jong, maar willen de rest van hun leven liefst al zorgeloos in een rusthuis doorbrengen. Tegelijkertijd gedragen de dames zich rebels en tegendraads. Rond deze vier bizarre vrouwen hangt de jonge Oostenrijkse dramaturge Anita Augustin haar debuut Dwerg aan de winkel op.
Het boek valt uiteen in twee verhalen, waarvan de chronologie tot net voor het einde onduidelijk blijft. In het eerste deel zitten de vier vriendinnen samen in de gevangenis omdat ze iets hebben mispeuterd. Het gevangenisverhaal eindigt abrupt, waardoor dit hoofdstuk amper meerwaarde biedt aan het verhaal. In het tweede deel beleven de vriendinnen hun eerste week in een bejaardentehuis. Ze vervelen zich, zetten âs nachts hun wekker en proberen de kluit te belazeren.
Almut is de kettingrokende, depressieve hoofdfiguur, die best sympathiek overkomt. De persoonlijkheid van Almuts drie vriendinnen wordt echter onvoldoende uitgediept, wat meeleven erg moeilijk maakt. Op korte tijd passeert ook een rist rusthuisbewoners de revue, maar hun karakterschets blijft te vaag om bij de lezer interesse op te wekken.
Het ergste zijn de lofbetuigingen die op de kaft prijken: âeen pikzwarte komedieâ, âintelligentâ, âbriljantâ⦠Op geen enkel moment maakt Dwerg aan de winkel die hooggespannen verwachtingen waar. Dat de genaamde âRudolf Rudolphâ zich als âDubbelrudiâ laat aanspreken, is geen humor met grote H. De roman bracht me geen enkele keer aan het lachen. Dat is problematisch voor een zelfverklaarde âpikzwarte komedieâ. Dit verhaal lijkt op een eerste versie van iets onbestemds, een leuke poging. De flauwe, nietszeggende titel vat de staat van dit boek puntig samen. [Lukas Vanacker]
Alice Grob
Vier bejaarde vrouwen zitten in de gevangenis voor poging tot moord. Ze hadden zich laten inschrijven in een bejaardentehuis, in de hoop op een rustige oude dag, maar het blijkt een gruwel te zijn. Een van de dames moet haar verhaal vertellen bij een psychiater. Cynisch verhaal over de ouderdom. Korte staccato zinnen, veel gedachtesprongen. Wisselend decor van de psychiatrische gesprekken en innerlijke terugblikken. De Duitse titel slaat op een verspreking op de Duitse televisie, die een standaarduitdrukking is geworden: 'Der Zweck heiligt die Mittel' werd 'Der Zwerg reinigt die Kittel'. De Nederlands titel is een verbastering hiervan. De schrijfster (1970) studeerde filosofie en theaterwetenschappen en is werkzaam als dramaturge. Het onderwerp is origineel en ook het perspectief, maar het boek leest niet makkelijk. Kleine druk.
Suggesties
Krijg een e-mail wanneer dit item beschikbaar is
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.