De Iraakse Farida Khalaf (18) vertelt hoe ze door IS-terroristen wordt ontvoerd en verkocht als slavin. Na enige zelfmoordpogingen besluit ze te overleven en te ontsnappen. Vanaf ca. 16 jaar.
Levensgeschiedenis van een Irakese vrouw uit een vooraanstaande Soennitische familie die in 1999 enige tijd in Irak's beruchtste gevangenis werd vastgehouden en gemarteld, en van de zeventien vrouwen met wie ze toen in één cel zat.
Journalistieke reportage over de afbrokkeling van het kalifaat van Islamitische Staat in 2016, de terugkeer van de jihadi's en de aanpak in en door westerse landen.
Als een oorlogsveteraan in Alaska hoort dat zijn zoontje is gedood, begint hij een bloedige wraakactie die moet leiden naar de moordenaar van zijn oogappel.
Een Engelsman, die onder een andere naam aan de bouw van een nieuwe woestijnstad in Irak werkt, krijgt opdracht te verdwijnen, waarna er jacht op hem wordt gemaakt omdat hij wordt verdacht van verduistering van meer dan 50 miljoen dollar.
Vranckx blikt terug op ingrijpende gebeurtenissen uit het voorbije decennium. Vertrekkend bij de aanslagen op 11 september 2001, waarvan de nasleep nog steeds een grote impact heeft op het globale politieke landschap, beschrijft hij de toestand van de Verenigde Staten, de nasleep van de twee oorlogen die dat land begon, met de huidige economische en financiële crisis als gevolg, maar ook de verkiezing van Barack Obama. Naast de oorlog in het Midden-Oosten komt ook de Arabische Lente aan bod, met een jonge generatie die gelooft in een nieuwe start.
Gesprekken met ongeveer 150 jihadisten of geradicaliseerden laten een genuanceerd beeld zien van de motivatie en beweegredenen die hebben geleid tot hun keuze.