Vanaf het einde van de Koude Oorlog ontwikkelde Rusland zich niet tot het democratische, kapitalistische land dat we verwacht hadden, maar tot een nieuw Sovjetrijk. Als geen ander legt Krielaars haarfijn uit hoe Poetin van een cynische, autoritaire president kon uitgroeien tot genadeloze tsaar. In de tussentijd deed het Westen alsof er niets gaande was, en meende het niets meer van Rusland te vrezen te hebben. Pas toen separatisten in 2014 in Oost-Oekraïne vlucht MH17 neerhaalden, werden we op brute wijze wakker geschud en dachten we te zien wie Poetin werkelijk was. Tot hij ons met zijn inval in het democratische Oekraïne opnieuw verraste. Poetin zegt er de fascisten te verslaan, en dat sluit in Rusland naadloos aan bij het beeld dat de Russen van zichzelf hebben door de staatsmedia, die nog steeds de ene na de andere oorlogsfilm uitzenden over broederschap, heldendom en vaderland. In Rusland geldt niet het lijden van het individu, maar de heldenmoed van het collectief. Op die manier functioneert de staat als een continu systeem, of dat nu geleid wordt door Stalin of door Poetin. Ook laat Krielaars zien hoe Poetin de westerse landen tegen elkaar uitspeelde met zijn energiepolitiek, net zo lang tot het Westen geen potentiële tegenstander meer was. In Oorlog met Rusland beschrijft Michel Krielaars helder en overzichtelijk hoe het zo ver heeft kunnen komen en hoe de verhouding tussen Rusland en het Westen langzaam is verschoven van vermeende vriend naar vijand.
Persoonlijk verslag over reizen naar en in Oekraïne na de Russische invasie van het land in februari 2022, waarbij de auteur zijn ervaringen deelt over de mens in oorlogstijd en beschrijft hoe de geschiedenis in het heden weergalmt. Met zwart-witfoto’s.
Dagboeknotities die de Nederlandse auteur (1961) maakte tussen november 2021 en februari 2023, een periode waarin hij zijn huis in Rusland moest verlaten en verschillende plaatsen in Europa aandeed.
Tom, die sinds kort in een rolstoel zit, ontmoet online een meisje dat in Oekraïne woont in een oorlogsgebied. Zou hij haar kunnen helpen? Vanaf ca. 14 jaar.
Onderzoek in woord en beeld naar de geschiedenis van de Holocaust in Oekraïne, met speciale aandacht voor het bloedbad van Babi Jar. In gesprek met overlevenden, vrienden en soldaten reflecteren de makers tevens op de gevolgen van de Russische invasie in 2022 en de verschrikkingen van de oorlog.
Beschrijving van de achtergronden en ontwikkelingen in Rusland die leidden tot de fatale beslissing van de Russische president Vladimir Poetin om op 24 februari 2022 Oekraïne binnen te vallen.
Persoonlijk relaas waarin de Nederlandse journalist verslag doet van zijn reis door Oekraïne na de inval van Rusland en van de vele ontmoetingen die hij onderweg heeft met de inwoners van het land.
Dagboekaantekeningen van de bekende Oekraïense schrijver over zijn vlucht uit Kyiv na de start van de Russische invasie in februari 2022, en over leven in een land in oorlog.
In 2014 wordt in Oekraïne de pro-Russische president omvergeworpen, wat leidt tot annexatie van de Krim door Rusland. Voor een gezin dat net buiten de gevarenzone woont, gaat het leven gewoon door. Als in 2022 Oekraïne door het Russische leger wordt binnengevallen, kan het gezin geen kant meer op...
Persoonlijk relaas van de journaliste die op de Russische staatstelevisie de Russen duidelijk probeerde te maken dat ze werden voorgelogen over de oorlog in Oekraïne.