Beschrijving van de derde slag bij Ieper, ook wel de slag om Passendale genoemd. In het boek komt de politieke strijd die gevoerd werd binnen de Engelse legerleiding over de te voeren strategie naar voren. Door het verwerken van persoonlijke getuigenissen van diverse schrijvers is het geheel goed leesbaar en blijft het dicht bij de belevingswereld van de frontsoldaat.
In 13 verhalen verschaft het boek inzicht in wat de Eerste Oorlog voor België betekende. Onder meer beschrijft het de moord in Sarajevo, het Duitse ultimatum aan België, de strijd om de forten rond Luik, de brand van Leuven, de slag aan de IJzer, het leven in de loopgraven, de mijnenslag van Mesen, de wapenstilstand en de vrede van Versailles.
Nieuwe analyse, mede op basis van tot nu toe onbekende Duitse archieven, van de Derde Slag bij Ieper in juli 1917, met de conclusie dat de Britten hier hadden kunnen winnen.
1917. Een Britse oorlogspiloot moet een belangrijke boodschap naar het hoofdkwartier in Kassel brengen, maar wordt boven het niemandsland van Passchendaele neergehaald en weet ternauwernood uit het toestel te ontsnappen.
Schets van de Belgisch-Russische betrekkingen rond de Eerste Wereldoorlog op basis van het levensverhaal van de Russische militair attaché Andrej Prezjbjano (1885-1963).
Aan de hand van de Slag bij Passendale (een van de dodelijkste loopgravenslagen tijdens de Eerste Wereldoorlog) wordt de wisselwerking tussen de mens en het hem omringende landschap in tijden van oorlog getoond.