De stokoude Helena blikt terug op haar jeugd ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Een gruwelijke, maar voor haar ook erg belangrijke periode, waarin ze volwassen werd en haar grote liefde ontmoette. Nu vult Helena haar dagen met het neerschrijven van haar herinneringen aan die bewogen tijd in lijvige volumes, die ze echter nooit herleest.
Herinneringen aan de grootvader van Hertmans, een leven dat getekend bleek door armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde.
Een Vlaams dorp, eind negentiende eeuw. Elisabeth, gevangen in een ongelukkig huwelijk met de arts Guillaume, bevalt van een tweeling. De eerstgeborene is Valentijn, een prachtig zoontje, het tweede kind is zo misvormd dat de vader hem zelfs geen naam wil geven. Nameloos blijft echter in leven. Dan kondigt de Eerste Wereldoorlog zich aan.
De geschiedenis van België tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), met speciale aandacht voor het dagelijks leven in België onder de Duitse bezetting.
Ervaringsverhalen van meer dan veertig oorlogskinderen van 1914-1918: hoogbejaarde, maar kranige mannen en vrouwen. Ze vertellen over dood en vernieling, maar geven ook humoristische anekdotes.
De liefde van Lore en Bert wordt op de proef gesteld wanneer hun dorp in Vlaanderen tijdens de Eerste Wereldoorlog door prikkeldraad op stroom gescheiden wordt. Vanaf ca. 14 jaar.
Op 116-jarige leeftijd kijkt Victor Walgrave terug op zijn leven, een leven dat een mokerslag gekregen heeft in zijn jonge jaren in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog en een leven dat getuige was van de grote omwentelingen van de 20ste eeuw.
Een jongen die denkt dat een Duitse seizoenarbeider met de dood van zijn moeder te maken had en wiens oudere zus later met een Duitse arbeider verdwijnt, wordt in de Eerste Wereldoorlog vrijwilliger in het Belgische leger om wraak te nemen.
Op 4 augustus 1914 viel Duitsland België binnen. Eind oktober liepen de fronten vast in de overstroomde IJzervlakte. De bloedige `Grote Oorlog kon beginnen. Maar de oorlog raakte niet alleen soldaten. Waar de Duitse troepen voorbijkwamen, trokken ze een spoor van vernieling en joegen ze anderhalf miljoen Belgen op de vlucht. Een miljoen mannen, vrouwen en kinderen trok naar Nederland, een kwart miljoen naar Engeland, driehonderdduizend naar Frankrijk. Op de vlucht voor de oorlog, maar vooral voor de brandstichtingen, plunderingen, verkrachtingen en deportaties waaraan de Duitse troepen zich in de eerste maanden schuldig maakten. Het verhaal van de inval en van de vluchtelingen verbleekte tegen de achtergrond van de loopgravenoorlog en de harde bezetting.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog deelde de Vlaamse arts Maurice Lievens deelde lief en leed met de soldaten. In zijn dagboeken beschrijft hij de verschrikkingen en het leven achter de frontlijn.
1916: privédetective Peeters moet vanwege zijn verzetsactiviteiten bezet Brussel verlaten; als hij naar Engeland vlucht, wordt hij gestrikt door de Britse geheime dienst en naar de Westhoek gestuurd waar hij wordt geconfronteerd met een moordzaak die hem persoonlijk raakt.
Een groepje vrienden protesteert tegen de afwezigheid van een monument voor gesneuvelde Afrikaanse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Dan loopt alles uit de hand. Vanaf ca. 15 jaar.
Powell was tijdens WO I correspondent voor de New York World in België. Zijn verslag van de eerste oorlogsmaanden werd gepubliceerd in november 1914 en verschijnt nu in het Nederlands, aangevuld met achtergrondinformatie en foto's.
Willem (12, ik-figuur) heeft na de gewelddadige dood van zijn ouders in 1916 weinig meer te verliezen, behalve zijn vriendin Marieke. Samen met vriend Karel gaat hij aan het werk aan het Engelse front in Vlaanderen. Vanaf ca. 12 jaar.