Sam in actie!
Tamara Bos
Tamara Bos (Auteur), Annemarie van Haeringen (Illustrator)
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
Leopold, cop. 2011 |
MAGAZIJN : SCHOOLCOLLECTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : BOS |
31/12/2011
Een ‘superlang stratego’, zo noemt Polle het gevecht van zijn vader tegen diens ziekte. Dat de vader het gevecht verliest, blijkt meteen uit de titel en het coverbeeld. Papa, hoor je me? toont een jongetje in blauw soldatenpak dat opkijkt naar een al even blauwe wolk. Het boek neemt het spel stratego als leidraad, en schetst in beeld en tekst het verloop van de ziekte en de dagen van het overlijden tot de crematie.
Het hele verhaal is als het ware een eenrichtingsgesprek van de zoon tot zijn overleden vader. Polle, zeven jaar en de jongste van het gezin, zit bij zijn opgebaarde vader en vertelt hem wat er gebeurt nu hij dood is, en hoe zijn ziekte verliep. Hoewel de ziekte nergens bij naam wordt genoemd, suggereren het ziekteverloop en de behandeling dat het om kanker gaat, met pillen die je ziek maken, ‘veel zieker dan je eerst was’. Tussen die beschrijving door haalt Polle herinneringen op aan leukere tijden, zoals een bezoek aan de kermis of een schaatspartijtje met het gezin. Hij vertelt over het verdriet van zijn moeder en zijn broer zonder het echt te kunnen vatten, en is het niet helemaal met zijn moeder eens als zij ‘zegt dat het voor een moeder het allerergst is als haar kind doodgaat’. Want, ‘voor een kind is het ook heel erg als een vader doodgaat. Zeker als het zo’n vader was als jij.’
De korte stukjes tekst beslaan telkens de bovenste helft van de pagina, zodat de onderste helft vrij blijft voor de illustraties. Op het eerste gezicht kan je die lezen als een afzonderlijk beeldverhaal, maar de prenten bij de flashbacks doorbreken die mogelijkheid. Hoe dan ook wordt het verhaal het sterkst verbeeld in de illustraties. Op de twee schutbladen worden het blauwe en het rode leger voorgesteld. De veertig figuren komen overeen met de echte strategostukken, en toch slaagt illustratrice Annemarie van Haeringen erin om door de stand van ogen, mond of voeten de figuren te herscheppen tot echte mensjes. Wie meteen doorbladert naar het einde, begrijpt ook dat het rode leger niet anders kan dan winnen; wie de dood in eigen persoon onder zijn pionnen heeft, heeft een onoverwinnelijk streepje voor.
Bij het eerste hoofdstuk loodst de rode spion zijn leger — letterlijk vanuit de marge — de pagina binnen, zodat ze amper enkele bladzijden verder het nietsvermoedende blauwe leger kunnen overvallen, dat verspreid over het witte blad gezellig lag te lezen, koffie dronk uit een thermos of net een brief gekregen had. Van Haeringen slaagt erin met weinig middelen en spaarzame beelden in rood en blauw precies de goede sfeer te treffen. De rechthoekige lijven refereren aan de statische figuren uit het gezelschapsspel, maar worden door een trefzekere weergave van lichaamshoudingen echte karakters. Zo slaagt de illustrator erin om met de prenten op het kruispunt van het spel en het leven te gaan staan, precies daar waar Polle, het hoofdpersonage en de ik-verteller, zich ook bevindt.
Helaas haalt de tekst dat perspectief soms onderuit. Niet alles wat Polle in korte, eenvoudige zinnen vertelt, klinkt ook echt als de bedenking van een zevenjarige. Het meest authentiek klinkt Polle in de fragmenten in de tegenwoordige tijd, waarin hij aan zijn vader vertelt wat er zich rondom hen afspeelt. De spontane en kinderlijke, associatieve gedachtengang wordt echter vaak onderbroken door flashbacks, waarin Polle vertelt over zijn vaders ziekte, alsof hij die niet zelf heeft beleefd, en Polle meteen bij de vaststelling van de dood over de ziekte reflecteert. Zo wordt de jonge verteller iets te vaak herleid tot een pion in handen van de volwassen auteur, die een verhaal wil brengen over ziekte, dood en afscheid.
Tamara Bos koos ervoor om het verhaal volledig te brengen als een gesprek. Dat neemt de spanning en een normaal tijdsverloop weg, waardoor de lezer het gevoel krijgt naar een lang gesprek te luisteren, een onnatuurlijk lang eenrichtingsgesprek voor een zevenjarige jongen.
Jonge, en misschien ook oudere lezers zullen bovendien moeite hebben om de sprongen in het tijdsverloop te volgen. De tekst is in korte hoofdstukken van een drietal bladzijden verdeeld, maar de titels vormen geen aanwijzing voor hun plaats in het verhaal. De weinige tijdsaanwijzingen die het boek bevat, zijn bovendien niet consequent ingezet. Dat de tijdsbeleving niet gewoon is tijdens een rouwproces is aannemelijk, maar een jonge lezer — die de rouwervaring niet noodzakelijk deelt — bij het verhaal houden, vereist allicht iets meer verteltechnische strategie.
Hoewel Papa, hoor je me? geen valse troost biedt, eindigt het boek met de rotsvaste zekerheid dat de vader er nog is om tegen te praten. Tegenover de vraag uit het openingshoofdstuk — ‘Toch, papa? Hoor je me?’ — staat het onomkeerbare en geruststellende besluit: ‘Want je blijft altijd mijn papa. En ik weet dat je me hoort.’ Wijdbeens zit vader vanop een wolk te zwaaien. Uit zijn schouders lijkt iets als vleugels gegroeid, en zijn generaalshoed drijft op een wolkje naast hem mee.
Het boek blinkt vooral uit in zijn illustraties. Annemarie van Haeringen bewees al eerder dat ze van dieren echte karakters kan maken — denk aan Kleine Ezel en Beer is op vlinder. In Papa, hoor je me? puurt ze haar illustraties nog verder uit tot minimale kleuren en vormen, en toont ze dat bordspelfiguren en zelfs bloemen gevoelens hebben. Verdriet in zijn allermooiste vorm. [Frauke Pauwels]
T. Mortier
Polle praat tegen zijn vader. Hij vertelt dat mama huilt en dat zijn broer Dajo op zijn kamer zit zonder iets te doen. Hij vertelt ook hoe stil het is in huis, sinds zijn vader er wel en niet meer is. Hij ligt nog in het bed dat ze uit het ziekenhuis meebrachten, maar hij slaapt niet. Polles vader werd een tijdje geleden ziek. Het was een soort stratego, zegt Polle, waarbij slechte soldaatjes alles kapotmaakten. Met de hulp van dokters en medicijnen vocht zijn vader tegen de soldaatjes en even leek het er zelfs op dat ze wonnen. Maar een van de soldaatjes had zich verstopt en zo verloor zijn vader de strijd. Een prachtig en aangrijpend boek, waarbij het verhaal van ziekte, verval en dood voor kinderen in eenvoudige bewoordingen begrijpelijk wordt gemaakt. Tamara Bos heeft geen grote woorden nodig om diepe emoties uit te drukken, en doet dat zonder weerga. De schitterende, sobere illustraties in rood en blauw van Annemarie van Haeringen maken het boek helemaal af. Het resultaat is een pareltje dat in geen enkele boekenkast zou mogen ontbreken! Vanaf ca. 8 jaar.
Annelies Cochuyt
ua/an/22 j
Mam, kan oma in de hemel ons zien? Pap, kan opa in de hemel mij horen?
Typische vragen die kinderen kunnen stellen na een overlijden. Polles vader is overleden aan de gevolgen van kanker. Polle ziet kanker als een ziekte waarbij gemene soldaatjes in je lichaam alles stuk maken. Gelukkig geeft de dokter Polles vader een medicijn. In dat medicijn zitten een boel goede maar vooral sterke soldaatjes die de gemene soldaatjes verjagen. Maar één gemeen soldaatje verstopte zich en kwam tevoorschijn toen iedereen weg was. En toen begon het hele gevecht opnieuw. Het lijkt wel superlang stratego. Maar dit spel is niet leuk om te spelen. Het duurt te lang en niemand houdt van verliezen.
Dit ontroerende verhaal leunt zo dicht aan bij de realiteit dat de lezer er vanzelf stil van wordt. De tekst is zo aangrijpend dat een traan wegpinken niet abnormaal is.
'Papa, hoor je me' werd geschreven vanuit het standpunt van een kind. Er komen geen heftige emoties voor want daar is het hoofdpersonage te klein voor. De gevoelens en waarnemingen van Polle worden op een ingetogen en eerlijke manier weergegeven. Dit komt in volgende passage mooi tot uiting: Dajo en mama huilen en daarom moest ik ook huilen. Of: Oma zegt dat je kind verliezen het allerergste is wat er bestaat. Maar voor een kind is het ook erg als je papa sterft. En zeker als het een papa zoals jij was.
Het verhaal werd sober en eenvoudig geïllustreerd met prenten van soldaatjes. Het gebruik van enkel de rode en de blauwe kleur geeft de tekeningen een bijzondere kracht. Goed en slecht komen hierdoor visueel mooi tot uiting. Door de volgehouden symboliek van het strategospel slaagt dit boek erin het verlies van een dierbaar iemand door ziekte op een zachte manier aan kinderen uit te leggen.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.