Waarom groeit het wantrouwen jegens de wetenschap? Waarom trekken mensen zich steeds minder aan van feiten? Waarom is identiteit zo’n heet hangijzer geworden, in de politiek en in ons eigen leven? Waarom kost het zo veel moeite de zwarte bladzijden van onze geschiedenis onder ogen te zien? Waarom verdwijnt religie niet? Waarom is racisme zo hardnekkig? Hoe komt het dat de mens zowel goedmoedig is als uitermate gewelddadig? Voor NRC Handelsblad ging vermaard essayist Bas Heijne op zoek naar het verhaal achter het dagelijkse rumoer en de krantenkoppen. Hij sprak met denkers en wetenschappers (onder anderen Peter Pomerantsev, Angela Saini, Elaine Pagels, Martin Hägglund en Géraldine Schwarz) over grote kwesties die het debat in onze tijd bepalen. Samen vormen deze gesprekken een diepgravend portret van onze verwarrende tijd. Waarbij ook de lezer zelf aan het denken wordt gezet.
Verontruste bedenkingen over het populisme in steeds meer landen, de aanvallen op het liberalisme, de toenemende onverdraagzaamheid, de identiteitspolitiek van groepen en de kritiek op de elite.
Verzameling van vier brieven van de Franse schrijver en filosoof (1913-1960), geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog, over zijn liefde voor zijn land en de Europese beschaving in een tijd van agressief nationalisme.
NRC-columnist en schrijver Bas Heijne geeft antwoord op vragen rond de uitgangspunten, het imago en de politieke en commercie͏̈le exploitatie van de drie grote voormannen van geweldloos verzet: Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela.
Essay uit 1945 van de beroemde Britse schrijver (1903-1950) over de definitie van nationalisme, met een inleidend essay over de actualiteit van deze politiek-filosofische analyse.
Een Nederlandse zakenman in Nederlands-Indie͏̈ in de 19e eeuw droomt van een goudmijn in de binnenlanden van Borneo die hem in één klap rijk zal maken.