Ze bestonden niet, ze hadden geen verleden, ze hielden hun mond. Meer dan 60 jaar hebben ze gezwegen, de kinderen van Belgische vrouwen en Duitse Wehrmachtsoldaten. Het verhaal van hun oorsprong behoorde tot de best bewaarde familiegeheimen. In de loop der jaren verzamelden de oorlogskinderen stukken en brokken van hun geschiedenis: flarden van gesprekken, foto's, brieven. Meestal blijft er echter een onbekende over: hun vader. In het boek vertellen een 70-tal Belgische oorlogskinderen over hun zoektocht, hun levensverhaal, de vijandigheid die ze ontmoetten en de zeldzame mooie momenten in hun bestaan.
Het boek geeft een volledig overzicht van de vele drama's die ons land sinds 1830 hebben geschokt. Het gaat niet alleen om rampen die in België plaatsvonden, maar ook om drama's in het buitenland waar Belgen bij betrokken waren. Journalist Christian Deglas heeft niet alleen oog voor de gebeurtenissen zelf, hij beet zich ook vast in zijn zoektocht naar de oorzaken en gevolgen van de rampen en sprak uitvoerig met getuigen, slachtoffers en nabestaanden.
Jongeren zijn de toekomst van de samenleving. Ouderen zijn het verleden. Sonja Claes is ervan overtuigd dat we met de groeiende groep ouderen ook echt rekening moeten houden. De auteur formuleert in dit boek een geëngageerde visie over hoe onze Vlaamse samenleving met hen moet omgaan.