Nadia Murad, een jezidi-meisje uit Irak, vertelt haar schrijnende verhaal over mishandeling, verkrachting en de dood van haar zes broers, moeder en bijna alle jezidi-mannen uit haar dorp door ISIS-strijders.
Verhaal van een Afghaanse man die met zijn gezin vlucht voor het geweld van de taliban naar Europa, door de bergen, als bootvluchteling en overgeleverd aan mensensmokkelaars.
In de lente van 2018 krijgt Ine Van Wymersch Elvire voor het eerst aan de telefoon. Elvire wil graag inzage krijgen in haar jeugdrechtbankdossier, maar ze wordt al wekenlang van het kastje naar de muur gestuurd. Gevoelig voor de urgentie die doorklinkt in haar stem, besluit Ine haar dossier op te sporen. Elvires moeder liet haar sinds de geboorte aan haar lot over. Haar pad slingerde, met verschillende uitschuivers en struikelblokken. Zelf ziet ze haar eigen drie kinderen al lang niet meer. Elvire blijkt in aanmerking te komen voor euthanasie wegens ondraaglijk psychisch lijden. De psychiaters gaven groen licht voor de euthanasie, op voorwaarde dat ze in een brief uitlegt aan haar kinderen wat haar drijft om euthanasie aan te vragen. 'Nu alleen nog iemand vinden die mijn verhaal kan opschrijven', zo zegt Elvire terloops. Ze is analfabeet. De zin achtervolgt Ine wekenlang. Ze bedenkt dat zij diegene kan zijn die haar een stem kan geven. Gedurende drie dagen, aan zee, gaat ze in gesprek met Elvire. Een gesprek dat schrijnend duidelijk maakt dat waar je wieg staat onwaarschijnlijk bepalend is voor de kansen die je krijgt, vanaf het prille begin tot op het bittere einde.
Rome, 4 maart 2016. Luca Varani wordt vermoord na een nacht van onmenselijke marteling. Zijn moordenaars heten Marco Prato en Manuel Foffo. Prato pleegde zelfmoord in de gevangenis nadat hij een paar uur na het misdrijf al een zelfmoordpoging had ondernomen, terwijl Foffo werd veroordeeld tot 30 jaar voor vrijwillige moord zonder voorbedachte rade.
Persoonlijk verslag over de langeafstandswandelingen die een echtpaar maakte door het zuidwesten van Engeland en over IJsland nadat ze alles waren kwijtgeraakt, en van de spirituele groei die ze doormaakten door contact met de natuur.
Toen Kees vijftien was, overleed zijn vriend Jan na een val van een schoorsteenpijp. Nu hij bijna zeventig is, kijkt Kees terug op zijn vriendschap met Jan en op zijn verliefdheid op Jans tweelingzus Marijke. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Vanaf ca. 15 jaar.
Autobiografisch verhaal van een jonge vrouw die haar comfortabele leven in Londen verruilt voor het (over)leven in een eenvoudig boerenhuis op een Schots eilandje.
Waargebeurd verhaal van een Amerikaanse journalist over zijn aan drugs verslaafde zoon en wat dat met hem en de andere gezinsleden doet en zijn tien jaar durende strijd om zijn zoon weer clean te krijgen.
Herinneringen van een Amerikaanse vrouw aan haar jeugd in een ultra-orthodoxe chassidische gemeenschap in Brooklyn, een milieu waaraan ze wist te ontvluchten.
Is de vacht van een ijsbeer echt wel wit? Kan je Monopoly winnen met slimme trucs? Waarom is een planeet nooit vierkant? Allerlei verrassende feiten en weetjes rond wetenschappelijke onderwerpen als wiskunde, biologie en natuurkunde. Met eenvoudige kleurenillustraties. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.
Yusra Mardini (1998, ik-figuur) vertelt over haar vlucht uit Syrië in 2015. Tijdens een levensgevaarlijke boottocht helpt ze talloze vluchtelingen. Uiteindelijk wordt ze olympisch zwemster. Waargebeurd verhaal, met katern kleurenfoto's. Vanaf ca. 15 jaar.
Dagboekaantekeningen van een Franse journalist die zijn vrouw heeft verloren bij de aanslag in het Bataclantheater in Parijs en achterblijft met hun anderhalf jaar oude zoontje, dat hij niet in haat tegen de daders wil laten opgroeien.
Jarenlang leefde Petra De Sutter als vrouw in een mannenlichaam, tot ze op haar veertigste besloot zich te bevrijden en de transitie te maken. In dit boek kijkt de befaamde gynaecologe terug op de bepalende momenten in haar leven. Ze graaft diep in haar ziel: hoe heeft ze het gevecht met zichzelf overleefd? Waar heeft ze de veerkracht gevonden om uiteindelijk de gelukkige vrouw, partner, ouder, professional en politica te worden die ze nu is? Ze blikt ook vooruit: wat zijn de uitdagingen waar ze als topwetenschapper en vruchtbaarheidsspecialiste voor staat? Zijn er in de eenentwintigste eeuw grenzen aan de maakbaarheid van de mens? Moet de politiek daarop ingrijpen? En wat zijn de maatschappelijke thema's waar zij zich als Groen-politica hard voor maakt?