Een Limburgse tweeling wordt na de geboorte in de jaren zestig gescheiden en ter adoptie afgestaan. Op de drempel naar volwassenheid begint hun zoektocht naar elkaar en naar het gemiste verleden.
De Nederlandse bestuursambtenaar Norman Taborsky reist in 1959 naar Nederlands Nieuw-Guinea om dat land op weg te helpen naar onafhankelijkheid, maar zijn missie wordt gecompliceerd door ontwikkelingen in de wereldpolitiek en Amerikaanse druk om Nieuw-Guinea aan Indonesie͏̈ over te dragen.
Kort na zijn elfde verjaardag verhuist Jan in de jaren zestig van Velsen naar Apeldoorn, waar hij zijn sociale netwerk mist maar ook interesse krijgt voor meisjes.
Als een arme arbeiderszoon uit de Peel eind jaren vijftig van de twintigste eeuw verliefd wordt op de dochter van een rijke dokter blijken sociale verschillen een grote rol te spelen.
In dit boek beschrijft Oek de Jong de geschiedenis van Abel Roorda, zijn ouders en grootouders én de grote verandering die Nederland onderging in de periode tussen de Hongerwinter van 1944 en de komst van de grote welvaart in de jaren zestig. De roman speelt zich af in Amsterdam en op het Friese en Zeeuwse platteland.
Een broeder is getuige van seksueel misbruik en vernedering van jongens in een pensionaat bij een mannenkloostergemeenschap, maar zwijgt hierover net als iedereen.
Het levensverhaal van de Iraanse filmregisseur Saeed Soltanpour die zijn leven wijdde aan het tonen van een realistisch beeld van Iran in binnen- en buitenland.
Een protestantse politieman uit Dublin wordt in de winter van 1957 naar het Ierse platteland gestuurd vanwege de brute moord op een katholieke priester, maar hij wordt in zijn onderzoek van alle kanten tegengewerkt.
Mak volgt het spoor van de legendarische schrijver John Steinbeck, die in het najaar van 1960 met zijn poedel Charley een ontdekkingsreis maakte dwars door Amerika. Steinbeck beschreef zijn tocht in de klassieker "Reizen met Charley". Precies vijftig jaar later maakt Mak diezelfde reis, maar nu met de ogen van 2010. Wat is de afgelopen halve eeuw in de Amerikaanse steden en dorpen veranderd? Welke dromen joegen de Amerikanen al die eeuwen na? Wat is ervan terechtgekomen? Wat rest er nog van het Beloofde Land waartegen ooit de hele wereld opkeek? En wat bindt Amerika en Europa nog in de eenentwintigste eeuw?
Oost-Turkije, jaren zestig. De dertienjarige Mehmet groeit op in een dorp dat ooit door Armeniërs werd gesticht. Samen met zijn vader, moeder, broer en zusje vormt hij een hecht gezin, maar daar komt abrupt verandering in wanneer zijn vader een ongeluk krijgt. Halsoverkop besluit hij met zijn gezin terug te keren naar zijn geboortedorp. Daar wacht hen geen hartelijke ontvangst.
Een negenjarige jongen wordt een zomer lang ondergebracht in het huis van zijn grootouders. Daar ontwikkelt hij een hechte band met de eigenzinnige dienstbode.