Dagboek gebaseerd op het personage Marie Boesman, dat de schrijfster vertolkt in de op Eén uitgezonden televisiereeks In Vlaamse velden. De serie volgt de lotgevallen van een Gents gezin tijdens Wereldoorlog I.
Publicatie bij de gelijknamige tentoonstelling in het Flanders Field Museum die 366 authentieke, tussen 1914 en 1940 geschreven teksten bevat van getuigen van de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog.
Herinneringen aan de grootvader van Hertmans, een leven dat getekend bleek door armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde.
Remi, voorbestemd om in de Westhoek zijn vader als boer op te volgen, wordt achtervolgd door ontembare dromen en stemmen. De verhalen van zijn nonkel over de eerste wereldoorlog, een zwarte soldaat en een geest maken diepe indruk op hem. Hij wil andere horizonten opzoeken, treedt in bij de jezuïeten en volgt zijn hart naar Congo, waar hij door het Yaka-volk wordt beschouwd als revenant, een reïncarnatie van hun vroegere chef. Een mensengenezer.
De stokoude Helena blikt terug op haar jeugd ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Een gruwelijke, maar voor haar ook erg belangrijke periode, waarin ze volwassen werd en haar grote liefde ontmoette. Nu vult Helena haar dagen met het neerschrijven van haar herinneringen aan die bewogen tijd in lijvige volumes, die ze echter nooit herleest.
Brieven van een Vlaams meisje dat 15 is als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt en dat een rol wil spelen in het verzet. Gebaseerd op de tv-serie 'In Vlaamse velden'.
Bloemlezing van reisverslagen van 21 buitenlandse schrijvers die in de periode 1914-1915 België bezochten. Van grote literaire kleppers als Victor Hugo en Stefan Zweig én vergeten schrijvers als de populaire 'chicklit'- schrijfster Adeline Trafton. De verhalen verrassen door de visie die ze geven op België: amusant, controversieel, onverwacht lyrisch of heerlijk ironisch.