Zoekresultaten

Specification
Materiaal
Leeftijd
Fictie of Non-fictie
Taal
Muziek of film
Uitgever
Onderwerpen
Auteur
Inlezer
Uitvoerder
Componist
Recensie
Genre
Uitgegeven tussen

587 Resultaten

Sorteren op
Boek

Mijn strijd

Adolf Hitler (Auteur), Mario Molegraaf (Vertaler), Willem Melching (Redacteur)

Uitvoerige, deels autobiografische uitleg door de nationaalsocialistische dictator (1889-1945) van zijn denkbeelden over ras, politiek en de staat, waarin hij mede lucht geeft aan zijn antisemitisme.

Uitgever

Prometheus (2018)

Taal
Onderwerp
Doelgroep
Beschikbaar
Boek

De welwillenden : roman

Jonathan Littell (Auteur)

De Welwillenden is het minutieuze verslag van alles wat Max Aue tijdens de oorlog aan het oostfront heeft meegemaakt. Aue klimt op tot in de hoogste rangen van de SS. Als persoonlijk medewerker van Himmler raakt hij nauw betrokken bij de Holocaust. Een zeldzaam literair document waarin de oorlogsgruwelen beschreven worden vanuit het standpunt van de dader.

Boek

De nazi en de kapper

Edgar Hilsenrath (Auteur)

Het levensverhaal van een S.S.-er met een zeer joods uiterlijk die na de oorlog de identiteit van zijn joodse buurjongen aanneemt

Uitgever

Anthos (2008)

Taal
Doelgroep
Beschikbaar
Boek

De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde : het waargebeurde verhaal van het gevecht van een vader en een zoon om te overleven

Jeremy Dronfield (Auteur), Gerard Suurmeijer (Vertaler)

Geschiedenis van een joodse vader en zoon uit Wenen, die tijdens de Holocaust naar concentratiekamp Buchenwald werden gestuurd en later in Auschwitz belandden.

Boek

De laatste reis ; Het verhaal van de Holocaust

Aline Sax (Auteur)

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt de jonge Hannah met haar moeder naar een concentratiekamp vervoerd. Daar moet ze zien te overleven. Omkeerboek met historische feiten over de Tweede Wereldoorlog. Vanaf ca. 11 jaar.

Uitgever

Clavis (2010)

Taal
Doelgroep
Beschikbaar
Boek

Donderdagskind

Alison Pick (Auteur), Gerda Baardman (Vertaler), Onno Voorhoeve (Vertaler)

Tsjecho-Slowakije, 1939. Pavel en Anneliese Bauer zijn welgestelde Joden, wier levens op hun kop worden gezet door de komst van de Duitse troepen. Om deportatie te vermijden, vluchten ze met hun zesjarige zoontje Pepik en zijn geliefde kindermeisje Marta. Ze weten Pepik op een Kindertransport naar Engeland geplaatst te krijgen, maar hij zal zijn ouders of Marta nooit meer zien.

Boek

De rechtvaardigen : hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde

Jan Brokken (Auteur)

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte de Nederlandse consul in Kaunas (Litouwen) Jan Zwartendijk een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden de Joden met de Trans-Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden, vrijwel allen overleefden de oorlog. Het verhaal van die Nederlandse consul is even verheffend als heldhaftig. In korte tijd schreef hij koortsachtig duizenden visa uit.

Boek

De pianiste van Theresiënstadt

Alice Herz-Sommer (Auteur), Caroline Stoessinger (Auteur), Sabine Mutsaers (Vertaler)

Alice Herz-Sommer wordt in 1903 in Praag geboren, in een gezin dat behoort tot de culturele elite van die tijd. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog begint Alice naam te maken als concertpianiste. In 1942 gaat het mis. Alice en haar man en zoontje worden gedeporteerd naar Theresiënstadt, waar zij drie ellendige jaren zal doorbrengen. Haar muziek, haar pianospel en haar optimisme houden Alice en haar zoontje op de been.

Boek

Het dienstmeisje van Degrelle : hoe Hannah Nadel de oorlog overleefde

Simone Korkus (Auteur)

Geschiedenis van de Belgische joodse vrouw Hannah Nadel (1924-2017) die tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdook bij een zus van Léon Degerelle, de nazi-leider van België.

Boek

Wat mijn kleinzoon weten moet : hoe een joodse jongen onderdook in België (1939-1945)

Ivo Pauwels (Auteur), Karine Huts (Auteur)

Oorlogsverhaal van een Weense joodse tiener die in 1939 in België belandt, na de Duitse inval van schuilplaats naar schuilplaats moet trekken en dankzij het verzet de Tweede Wereldoorlog overleeft.

Uitgever

Lannoo (2017)

Taal
Doelgroep
Beschikbaar
Boek

Ik wil je laten weten dat we er nog zijn : memoir

Esther Safran Foer (Auteur), Robert Neugarten (Vertaler)

Familiegeschiedenis over de tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgemoorde Oekraïense voorouders van de joodse schrijfster.

Boek

De baby's van Mauthausen : zij overleefden de Holocaust

Wendy Holden (Auteur)

Levensverhaal van drie joodse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met hun baby's de concentratiekampen overleefden.

Boek

Liever dier dan mens : een overlevingsverhaal

Pieter van Os (Auteur)

Biografie van een joodse vrouw (1926) uit Warschau, die de Tweede Wereldoorlog overleefde door zich voor te doen als Volksduitse en werd geadopteerd door een familie met een fanatieke nationaalsocialistische overtuiging.

Boek

De laatste getuige : hoe ik de Dossin Kazerne en de Holocaust overleefde

Eva Fastag (Auteur), Pieter Serrien (Auteur)

Persoonlijk relaas van een Belgisch-joodse vrouw (1917) die de Shoah overleefde en verzet pleegde tegen de Duitsers.

Boek

Het eerste transport : het waargebeurde verhaal van 999 meisjes in Auschwitz

Heather Dune Macadam (Auteur)

De geschiedenis van 999 meisjes en jonge vrouwen uit Slowakije die in 1942 op transport werden gesteld naar Auschwitz.

Boek

Bloedlanden : Europa tussen Hitler en Stalin

Timothy Snyder (Auteur)

Beschrijving van de massamoorden door totalitaire regimes in Midden-Europa in de jaren 1933-1945, waarbij verbanden worden gelegd tussen de methoden en motieven. Aan bod komen onder meer de Sovjet-hongersnoden, Stalins ‘Grote Zuivering’, de concentratiekampen en de ‘shoah door kogels’, waarbij burgers ter plekke werden doodgeschoten.

Boek

De Shoah in België

Insa Meinen (Auteur)

De Duitse historica Insa Meinen schreef een standaardwerk over de Shoah in België. Hoe slaagde de Duitse bezetter erin haast ongestoord de Joodse bevolking aan te pakken? Hoe reageerden de Joodse burgers zelf? En hoe werd de Shoah praktisch georganiseerd? Insa Meinen reconstrueert dit verhaal op basis van niet eerder gebruikt Frans, Belgisch en Duits archiefmateriaal.

Boek

Overleven na de Holocaust : het waargebeurde verhaal van Ruth Gruener

Ruth Gruener (Auteur), Carla Hazewindus (Vertaler)

Ruth Gruener is vijf als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Ze belandt met haar Joodse familie in een Pools getto en overleeft de oorlog door met haar ouders op allerlei plekken onder te duiken. Na de oorlog emigreren ze naar de Verenigde Staten, waar Ruth trouwt met Jack Gruener. Waargebeurd verhaal. Vanaf ca. 13 jaar.

Uitgever

Kluitman (2020)

Taal
Doelgroep
Beschikbaar