Nachtouders
Saskia De Coster
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Prometheus, 2009 |
VERDIEPING 3 : DUIZENDZINNEN : ROMANS : Kast 10-13 DECO |
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Prometheus, 2009 |
VOLWASSENEN : ROMANS : DECO |
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
Prometheus, 2009 |
MAGAZIJN : FICTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : COST |
Dirk Leyman
ob/kt/07 o
Geregisseerde gekte
In haar nieuwe roman Dit is van mij stuitert de verbeelding van Saskia De Coster alweer alle kanten op en trekt een stoet ongerijmde personages voorbij. Meer en meer wint de humor het pleit in deze impliciete lofzang op de 'ongekooide' kunst.
Grillige ongrijpbaarheid, dat is zowat het handelsmerk van Saskia De Coster (°1976), die niet schroomt om haar vingers te branden aan de meest uiteenlopende kunstdisciplines. Ze is - samen met haar gedoodverfde spiegelbeeld Annelies Verbeke - met voorsprong de fantasierijkste hedendaagse Vlaamse schrijfster. Ze heeft een bloedhekel aan kleuren binnen de lijntjes en is dus ook wonderwel in staat het lezerspubliek te polariseren. Wie binnentreedt in de wereld van De Coster moet inderdaad bereid zijn enige absurditeiten te trotseren. Bovendien staan er bij De Coster geen schotten tussen beeld, woord en klank: ze maakt video's en schrijft evengoed lyrics voor Daan en Dez Mona als toneelteksten voor STAN. En momenteel werkt ze ook aan een graphic novel, samen met videast Nicolas Provost.
Met het epistolaire genre breekt ze iets minder potten. Onlangs viel een als 'grap' bedoelde valse lezersbrief in De Standaard, onder de naam van Noël Devisch, oud-voorzitter van de Boerenbond, niet bepaald in goede aarde. De Coster werd doorverwezen naar de correctionele rechtbank en kon haar columns bij de krant op haar buik schrijven. Op haar publicatielust heeft een en ander amper repercussies gehad, zo blijkt, want voor ons ligt in alle glorie haar nieuwste worp te blinken: Dit is van mij, met zijn 288 dichtbedrukte pagina's haar tot op heden meest volumineuze roman én wellicht ook haar meest toegankelijke, om de zo vaak aan De Coster gestelde eis maar weer eens van stal te halen. Een evolutie die al aan de gang was, want ook in Eeuwige roem en Held betoonde ze een grotere toegeeflijkheid aan de lezer, zonder daarbij zichzelf te verloochenen.
Drastische keuzes
In Dit is van mij heeft De Coster haar schrijfstijl een geduchte ontbladeringskuur gegeven en laat ze zinnen die zich vergalopperen voorgoed achterwege. Het als 'kristalhelder' aangekondigde boek lijkt het devies rechttoe rechtaan te hanteren, wat niet betekent dat De Coster haar volatiele verbeeldingswereld aan banden legt. Dit is van mij is wederom doorspekt met ongerijmde wendingen en vreemdsoortige maar al te menselijke personages. Bovenal staat het tjokvol geestige frasen die je linea recta naar je opschrijfboekje dirigeert. Welkom in het prozapretpark van De Coster, vol enerverende maar weliswaar zelden halsbrekende attracties.
Dit is van mij is in wezen een averechts liefdesverhaal, dat naadloos aansluit bij wat toch stilaan De Costers voornaamste onderwerp moet zijn, door Arjen Fortuin ooit in NRC gedetecteerd als "het thema van twee mensen die in de ander zoeken wat er aan henzelf ontbreekt". Maar ditmaal voegt ze ook de bijna onmogelijkheid toe van personages om de banden met elkaar te verbreken, alsof ze aan elkaar geketend zijn door onzichtbare tuigage. Daar komt nog de aarzeling bij om drastische keuzes te maken, of ze althans uit te voeren. Dit klinkt tamelijk abstract, maar in Dit is van mij word je van meet af aan in het diepe gegooid. Het boek laat zich bijna lezen als een comic strip: het is alsof de altijd van hot naar her rotsende, driftig dialogerende personages met een tekstballon boven hun hoofd rondlopen.
Royale zwier
De heldin van het verhaal is ontegensprekelijk Jade Weinberger, een meisje dat zodanig energiek is dat ze wel voortgestuwd lijkt door atoomkracht maar toch eerder loopt in "een paradoxe snelle slow-motion". "Jade is fotograaf. Ze wordt niet gedreven, zij is zelf de motor achter al haar ondernemingen", zegt Jakob, de jongeman die zowel haar buddy, haar boksbal als haar geliefde is. Allebei zijn ze behept met "dezelfde ontdekkingsdrang": "Wij wilden vele levens uitproberen en vonden allebei dat je nooit twee keer hetzelfde mocht zeggen of doen." Maar stilaan leggen Jades grillen zijn leven voortdurend in een ongemakkelijke plooi en wordt hij haar strapatsen beu. Zoals het tegenwoordig hoort, neemt hij zijn mobiel en stuurt hij haar "het zinnetje dat al zo vaak is getest en zijn nut heeft bewezen: Jade, het is beter dat we elkaar een tijdje niet meer zien." Zo gezegd, zo gedaan. Maar Jade negeert met royale zwier alle signalen van de eindelijk op vrijheid beluste Jakob, en blijft hem voor haar kar spannen. Ze zadelt hem zelfs op met een achtjarige waar hij willens nillens moet op passen, een Roemeens jongetje dat Will heet, "een koekoeksjong met pikzwarte veren en loszittende melktanden dat in mijn nest gedropt wordt." Jacob raakt verkleefd aan het eigengereide ventje, dat ook een speelbal is van Jade, maar opgelet: "Slachtoffers kunnen zich als de grootste pestkoppen ontpoppen. Zeker als ze zich bewust worden van hun macht." Na twee weken brengt Jakob Will terug naar Roemenië, zonder dat hij nu veel tot het verhaal bijdroeg. Nochtans liet De Coster in interviews al weten "hoe romantechnisch interessant ze kinderen vindt als gedachte-experiment."
Het ontbreekt Jakob Gilles aan Daadkracht met de grote D en dat wordt met veel inzet gedemonstreerd, terwijl De Coster almaar meer nevenpersonages in haar voortijlende verhaal introduceert tegen een abstract stadsdecor: Bob, de politieagent, zijn vriend Jack Li Wong, oplichter of beleggingsspecialist (het onderscheid is niet duidelijk), het buitengewoon gewone meisje, een oude vrouw die een Porsche aan een touwtje voortzeult en de huisbewaarder. Steeds groter wordt de rol van de dode pianiste Elise met de citroengele jas, de zus van Jades moeder Alice en haar tante Cynthia, die als een soort geest en vertrouweling Jakob influistert hoe hij best handelt tegenover Jade. De realiteit wordt behoorlijk ontwricht, terwijl Jade op de meest onmogelijke ogenblikken het verhaal weer binnen komt tuimelen met haar extreme experimenten en groot inpalmingsvermogen. Toch werkt Jakob zich stilaan in nesten, ook omdat hij via Jack het vermogen van Jade en zichzelf uit handen speelt. Schuchtere banden die hij aangaat met andere meisjes leiden tot niet veel en lopen stuk op de beheksing die Jade over hem uitoefent. Wanneer ze dan op onrustbarende wijze verdwijnt - nadat ze bij wijze van artistieke bevlieging een plein in de fik heeft gestoken - bedenkt Jakob: "Ik mis Jade eigenlijk niet. Ik mis de zekerheid dat ze er is. Ik mis misschien de spanning dat ze elk moment mijn leven overhoop kan komen gooien. Ik mis zeker het moment dat ik haar kan zeggen dat ze een ander slachtoffer moet zoeken." Maar de ontknoping - een knap werkstuk dat ervoor zorgt dat de roman bijna een perpetuum mobile wordt, laat veronderstellen dat de halfslachtige twijfelaar Jakob dan toch overgegaan is tot een drastische daad. Is het ingefluisterde wraak of is zijn potje overgekookt? Zeker is dat de lezer behoorlijk beduusd achterblijft.
Reddingsboei
Dit is van mij is, net als Jade, een soms moeilijk te bedwingen roman die kronkelt en sist als een bak net opgeviste palingen. "De overdrijving is voor haar geen stijlfiguur maar een reddingsboei", merkt Jakob op over Jade, en dat geldt zeker ook voor de schrijfster zelve. Daardoor is het wel eens naar adem happen. Niet elke vondst is functioneel voor het verhaal, terwijl ook sommige personages er maar als losse eindjes bij bungelen. Een gestrenge hand had nog wel wat wiedwerk kunnen verrichten, bijvoorbeeld door occasionele flauwiteiten als "Ik ben moe, erg moe, beremoe. Ik ben moe als een beer na de eerste keer en beren doen het niet veel meer" te schrappen. Daar staat evenwel veel fraais tegenover: een roman waarin De Coster haar humoristische ik veel meer de ruimte geeft, ondanks de vaak duistere en dreigende ondertoon. Vooral is dit boek een ode aan de teugelloze scheppingsdrift van de kunstenaar, "kunst die prachtig is maar niet in zijn kooitje blijft", om Jade te parafraseren. Gekooid zijn of niet, dat is de hamvraag in Dit is van mij.
Mark Cloostermans
em/ov/06 n
'Als je het gevoel hebt dat je een bodem hebt bereikt, moet je 's nachts met de wagen gaan rijden. Je kan altijd nog een stuk dieper zinken. Een onderzeeër, verloren op de bodem van de zwarte, ijskoude oceaan.'
U hebt het al begrepen: Jakob Gilles pakt een dalletje. En met reden. Herhaaldelijk heeft hij zijn vriendin, de egocentrische fotografe Jade, trachten te dumpen, maar zij negeert zijn pogingen. In plaats daarvan zadelt zij Jakob op met een vakantiekind uit Roemenië dat haar, bij nader inzien, niet zo bevalt: ze had een meisje gewild. 'Dit is een achtjarig jongetje uit Roemenië dat Will heet. [...] Dit is de grens die zij alweer overschrijdt.'
Het sleutelwoord hier is 'grens'. Jakob kan geen grenzen stellen. Dat valt zelfs af te leiden uit de vormgeving van de roman. Wie begint te lezen in Dit is van mij zal merken dat er geen titelpagina is; die vind je achterin het boek, nog voorbij het colofon. Dat is omdat de titel meteen ook Jakobs bestemming is. Pas nadat hij 280 bladzijden lang door iedereen over zich heen heeft laten lopen, slaagt hij erin zijn grenzen af te bakenen. Dan pas kan hij zeggen: 'Dit is van mij.'
Maar ho even. Wacht, stop. Vergis ik me, of ben ik de nieuwste roman van Saskia De Coster psychologisch aan het benaderen? Dat kan niet kloppen. De Coster staat toch garant voor een heel eigen soort verbeelding, ver weg van het herkenbare huis-, tuin- en keukenproza? Voor romans die het de lezer niet makkelijk maken? Voor out there, in plaats van Thuis?
Zeker, en de fans zullen niet teleurgesteld worden door Dit is van mij, waarin onder meer de overleden tante van Jade bij Jakob intrekt om hem advies te geven. Ook de enigszins bruuske gedachtesprongen ontbreken niet op het appel. Bij De Coster geen 'glijmiddelzinnetjes' om een flashback of een droomscène in te leiden, bijvoorbeeld: de lezer van 2009 is verstandig genoeg om het zonder te kunnen stellen. Dat een roman zijn eigen wetten oplegt aan de lezer is vaak een goed teken.
Cynische humor
Maar daarnaast maakt De Coster ruimte vrij voor echte emoties - de verwarrende emoties die een relatiebreuk begeleiden - en spanning. Want Jakob, de ik-verteller, is niet honderd procent te vertrouwen. Door wat de mensen om hem heen beweren, ga je beseffen dat er een andere lezing van de werkelijkheid mogelijk is. Misschien is het niet Jade die weigert Jakob los te laten, maar andersom. Is Jakob haar stalker? Is Will, het Roemeense vakantiekind, juist een goed idee geweest van Jade: een ultieme poging om Jakob te dwingen zijn leven op orde te brengen? Hij moet inderdaad iets doen, al is het maar bezigheidstherapie in de keuken: 'Een cake bakken is beter dan geen cake bakken en hier zitten suffen en piekeren.'
Bovendien gooit De Coster enkele thrillerelementen in de mix. Op de achtergrond van de roman echoot een soort affaire-Dutroux. Verschillende jonge meisjes zijn ontvoerd, het is de talk of the town. Maar Jakob heeft andere zaken aan zijn hoofd en dat geeft De Coster de kans om verrukkelijke staaltjes van cynische humor af te schieten. 'Dit keer is er een studente ontvoerd. De politie slaat de fase "onrustwekkende verdwijning" over, want het meisje is nooit alleen. Altijd zijn haar vriendinnen, haar vriendje of haar moeder in de buurt of online. Die vervelen zich rot nu.'
Wat Jakob meer zorgen baart, is het visioen dat hij had. Daarin moest hij machteloos toekijken hoe hijzelf Jade mishandelde en verkrachtte: 'Ze zegt wat ik moet verlangen. En het zal pijn kosten. En het zal mijn ziel zwart maken. Het zal mij doen ontwaken aan de andere kant. "Verkracht mij", gilt ze. "Nu!"' Jakob is bang dat het visioen werkelijkheid zal worden. Alleen al daarom moet hij bij Jade uit de buurt blijven. Als Jade opeens verdwijnt, is de lezer even lost als Jakob zelf. Is Jade gevlucht voor haar stalker, ontvoerd zoals die andere meisjes, of is Jakobs visioen bewaarheid geworden?
Schapenboerin in Nieuw-Zeeland
Naar De Costers normen is Dit is van mij een ingehouden boek: de plot ontsnapt niet, er is paal en perk gesteld aan haar beeldrijke stijl. Niettemin val je bij het lezen van de ene verrassing in de andere. Een Murakami-achtige zoektocht naar een verdwenen vriendin, een onbetrouwbare verteller, bedenkingen over relatiebreuk en ouderschap, communicatiestoornissen tussen generaties en persoonlijke groei - en dat allemaal overgoten met een thrillersausje. Die ongewone veelzijdigheid is bovendien gevat in een kader dat we allemaal kennen. De Coster beschrijft de wereld van 2008, 2009. Er wordt belegd en geld verloren in een schrikbarend tempo, Vlaamse muzikanten hebben een drukke festivalzomer, de kranten peilen dagelijks naar een ander aspect van de vox populi en als ik me niet sterk vergis, knipoogt De Coster zelfs naar het eerste deel van Stieg Larssons Millennium-trilogie: misschien is Jade wel opzettelijk verdwenen en leeft ze 'als een schapenboerin in Nieuw-Zeeland'.
Dit is van mij is geen roman waar je je schouders bij ophaalt. Het glas is niet halfvol of halfleeg: het is boordevol. Al had het misschien met wat minder gekund, dit is een uniek boek dat heel verschillende emoties oproept. Enerzijds weet je best dat deze onheilspellende thriller alleen maar slecht kan aflopen en verlang je naar de conclusie. Anderzijds ben je heel betrokken bij Jakobs psychologische evolutie. Je hoopt dat hij, omringd als hij is door adviseurs in alle soorten en maten, iets zal leren. Bijvoorbeeld dat je het verleden moet loslaten: 'Maar de schoonheid uit het verleden, die niet.' Saskia De Coster draait de lezer en zijn wereld binnenstebuiten. Met Dit is van mij overtreft ze zichzelf.
DE AUTEUR: een exuberante stijl en een bizarre fantasie vormen De Costers handelsmerk.
HET BOEK: ruggengraatloze man probeert af te komen van een opdringerige geliefde. Of is het omgekeerd?
ONS OORDEEL: een uniek boek dat heel diverse emoties oproept.
John Vervoort
em/ov/05 n
'Kiezen is in eerste instantie verliezen. Dat is bij de keuze van een frisdrank zo, dat is in de liefde zo'
Dit is van mij is de vijfde roman van Saskia de Coster. Daarin zwoegt de jonge Jakob Gilles, dertiger en blut, zoals hij zichzelf ziet, met zijn liefde voor Jade Weinberger, een kunstfotografe. Die werkt aan een groot project, waardoor hun relatie onder druk komt te staan.
Jade heeft een moeder en een tante die haar opgevoed hebben, maar af en toe duikt nog een overleden tante op. Een pianiste, die Jakobs gedachten onderhoudt over het leven, de liefde en de keuzes die soms gemaakt moeten worden, en hoe we die vaak niet kunnen of durven te maken.
En er is ook Will, die eigenlijk Andreas heet maar alleen reageert wanneer hij wordt aangesproken met de naam van zijn held, Will Smith. Will is een Roemeens pleegkind dat Jade in een vlaag van burgerzin een paar weken vakantie wil aanbieden, maar waar ze nu geen tijd voor heeft. Dus dumpt zij het kind bij Jakob.
Saskia de Coster: 'Ik wilde schrijven over de grenzen waarop mensen stoten wanneer een relatie complex wordt. Wat je wint en wat je opgeeft, hoe die twee in balans kunnen of moeten worden gehouden en hoe ingewikkeld dat soms is. Aan de ene kant is Jakob een heel volgzaam persoon en wil hij het Jade niet moeilijk maken. Aan de andere kant heeft hij ook zijn obsessieve kantjes. Langzaam begint Jakob te beseffen dat hij zich misschien te veel op Jade heeft gericht. Maar daardoor kan hij ook niet zomaar opstappen. Eigenlijk wil hij dat niet, want hij heeft veel in die relatie geïnvesteerd. Maar tegelijk beseft hij ook dat Jade en hij een verhaal is dat langzaam doodbloedt. Eigenlijk gaat dit boek over de angst om keuzes te maken.'
Ondervindt u dat zelf ook?
'Ik zie toch dat veel mensen van mijn generatie, de dertigers dus, met die angst worstelen. Juist omdat er zoveel keuzemogelijkheden zijn. Enerzijds lijkt het erop dat iedereen altijd heel gedecideerd moet zijn. Je mag niet twijfelen of van mening veranderen of zelfs toegeven dat je foute keuzes hebt gemaakt. Anderzijds zie ik heel veel twijfel, onrust en onzekerheid. Dat spanningsveld is boeiend om over te schrijven. Jade heeft een duidelijk doel waar ze volledig voor wil gaan, en dus moet Jakob zich aanpassen. In het begin wil hij dat graag doen want hij houdt van haar, begrijpt wat zij nodig heeft en is bereid zich weg te cijferen. Jade is voor hem heel belangrijk. Zij is zijn zekerheid. Toch beseft hij langzaamaan dat de rol die hij heeft gekregen in de relatie, die zo gegroeid is, hem niet langer ligt. Maar eruit stappen of die rol ombuigen is niet vanzelfsprekend. Zo neemt hij zich voor om dominanter te worden, om zich niet meer te laten doen. Maar heel veel komt daar niet van terecht.'
Jade is een kunstenares en, zegt ze: kunst laat zich niet voorspellen. Haar project is voor haar levensnoodzakelijk en als Jakob dat niet begrijpt, dan is hij kortzichtig.
'Dat geldt wel vaker voor mensen die op een bijna obsessieve manier bezig zijn met hun werk of hun passie. Ook voor mij geldt dat ik mij soms helemaal smijt om aan een boek te werken. Je moet echt in je verhaal leven, met je personages, anders wordt het niks. Daarna volgen ook weer periodes, zoals nu bijvoorbeeld, waar ik de buitenwereld wel en zelfs graag binnenlaat. Niet alleen in de kunst is dat zo, ook in de wetenschap bijvoorbeeld. Van wetenschappers wordt misschien meer getolereerd omdat hun bijdrage - zo wordt dat toch vaak gezien - meer maatschappelijke relevantie heeft. Denk dan bijvoorbeeld aan iemand die aan fundamenteel kankeronderzoek werkt. Kunst is toch meer escapistisch en vrijblijvender. Toch geloof ik dat niet alleen mooie dingen maken maar ook de fantasie een belangrijke rol in onze maatschappij kan spelen. Voor veel mensen is kunst een echte voedingsbron en is het ook een positieve kracht.'
Toch kijkt u in deze roman ook met een ironische blik naar de kunstwereld.
'Dat is juist omdat ik soms de trucjes doorzie waarmee kunst zich, vaak via de media, positioneert. Neem een schedel en bezet die met diamanten (de Coster verwijst hier naar het kunstwerk van Damien Hirst, de man die de wereld ook de kasten vol pillen en de haai op sterk water gaf, red). Dat is nogal doorzichtig en zelfs cartoonesk. Ik vraag me af waar de innerlijke drang van die kunstenaar nog zit. Dat is kunst die vooral 'gemaakt' wordt door sluwe kunsthandelaars die de juiste rijke mensen kennen. Niet dat dure kunst in de exclusieve galeries niet mooi of belangwekkend kan zijn, maar het wereldje eromheen is vaak toch behoorlijk oppervlakkig. Soms lijken kunstenaars wel de hulpjes van de bankiers en houden zij het hele systeem mee in stand. Dat is lichtjes pervers. En nu Damien Hirst multimiljonair is en hij iets anders wil doen, keert dat zich tegen hem. Zijn nieuwe tentoonstelling met schilderijen is door de Britse pers afgekraakt.'
Is het voor u soms ook moeilijk om uw kunst met het dagelijks leven te verzoenen?
'Dat hangt af van de aard van een persoon. Ik ben redelijk obsessief. Maar dat geldt niet alleen voor mijn schrijven, dat heb ik ook als ik ga squashen bijvoorbeeld. Dat ik schrijf en dat dat een belangrijke rol in mijn leven krijgt, is zelfs geen keuze. Ik doe dat. Punt. De rest moet zich daar dan soms aan aanpassen. Ik wil een wereld maken die in de andere wereld een plaats kan krijgen, hoe marginaal dat ook mag zijn. Maar het heeft wel iets bezielends. Ik schep een wereld en personages en ik leef daar ook mee. Ik geloof in hen. Voor mij is dat nogal levensnoodzakelijk om overeind te blijven in de andere wereld.'
'Dit is van mij' gaat ook over verliezen en vooral over de angst om te verliezen. Was het voor u ook een onderzoek naar de 'kunst van het verliezen' zoals de beroemde dichteres Elisabeth Bishop ooit schreef?
'Eigenlijk gaat het meer over de angst om keuzes te maken en om, als die keuze gemaakt is, daar volledig voor te gaan. Eén kleine keuze kan je hele wereld veranderen. Keuzes maken is in eerste instantie verliezen, want als je uit meerdere mogelijkheden die ene keuze maakt, betekent dat automatisch dat andere opties moeilijker worden of wegvallen. Dat is bij de keuze van een frisdrank zo, dat is in de liefde zo. Anderzijds, als je voor iets of iemand kiest, dan kan dat ook een ongelooflijke rijkdom betekenen, omdat de intensiteit waarmee je ermee omgaat, veel groter wordt. Jakobs angst is dat hij niet alleen Jade zal kwijtspelen maar ook het leven dat aan zijn relatie verbonden is. Voor hem lijkt er geen ander leven mogelijk. Dus wordt hij bang en verliest hij het perspectief.'
Een van de personages zegt dat iedereen zijn leven zelf in handen moet nemen. Dat lijkt erg op een slogan uit een zelfhulpboek.
'Ik lees ze zelf niet maar ik ken ze wel. "Zoek het innerlijke kind in jezelf", dat soort dingen. Het zijn levensgrote clichés maar als we ze niet uit boeken halen, dan vinden we ze zelf wel uit. Constant leggen wij onszelf regels, geboden en verboden op. "Deze week ga ik niet drinken", of "vanaf nu ga ik alleen nog gezond eten." Om die regels daarna weer te breken. Prince zingt ergens: "Make the rules, and break them all". Dat is voorwaar geen slecht advies.'
U schrijft geen sociaal realistische verhalen, u geeft ook ruimte aan dingen die alleen maar kunnen in boeken en niet in de werkelijkheid.'
'Dat is niet helemaal waar, vind ik. De dingen die in mijn verhalen gebeuren, zijn een werkelijkheid die is opengegooid. Mensen praten nu eenmaal in hun hoofd, mensen hebben bepaalde gedachten die ze soms zelfs censureren omdat die botsen met normen. We zitten nu eenmaal vierentwintig uur per dag in ons hoofd. Dus is de werkelijkheid niet alleen dat wat we met onze ogen waarnemen, maar vooral wat we in ons hoofd maken. Dat Jakob gesprekken heeft met een dode persoon, is voor mij niet verwonderlijk. Via Jade leert hij haar familie en dus ook haar overleden tante kennen. En dus duikt die op in zijn verhaal.'
'Ik wilde deze keer in de ik-persoon schrijven en vanuit het perspectief van een man. Zo verleg je altijd bakens. Dat is het heerlijke aan wat ik doe, de kans krijgen om je passie uit te diepen.'
Tom Van Imschoot
em/ov/25 n
Noël Devisch heeft zijn kans verkeken: Saskia De Coster heeft zelf haar nieuwe boek geschreven. Dit is van mij , de titel zegt het al, is vintage De Coster: een duistere rit door een absurde verbeelding. Filmisch, kronkelend, bijna slapstick vanwege een knotsgekke logica, maar met venijn in de staart. Meer dan vroeger geeft ze het woekeren van haar talent bovendien eenheid, en noodzaak. Dankzij haar ik-verteller en een ijzersterk thema.
Van de liefde neem je nooit samen afscheid. Jakob Gilles, een ik-figuur die je steeds minder gaat vertrouwen, heeft zijn job opgegeven en is van plan om voorgoed een grens te trekken tussen hem en zijn jeugdliefde, de fotografe Jade Weinberger. Hij wil 'niet langer de bal' zijn, 'maar de speler'. Dat lukt echter niet. Jade schakelt hem als oppas in voor een Roemeens 'vakantiekind' waar zij geen tijd voor heeft, en ze vraagt hem om de financiën te beheren van haar artistieke project. Jakob wil beide taken snel van zich afschudden. Maar ook dat is tevergeefs. Haar geld belegt hij zelfs zo desastreus dat zijn schuld tegenover Jade veel meer wordt dan een gevoel. Hij stort zich dan maar op andere vrouwen, zoals het 'buitengewoon gewone meisje' Roos. Op de achtergrond regent het intussen op zijn Belgisch muziekfestivalsen ontvoeringen.
Stilaan begin je als lezer echter te zien dat Jakob de werkelijkheid door een waas waarneemt. Alsof zijn bewustzijn slechts op waakvlam staat. Ideaal voor hallucinaties. Een gestorven tante van Jade, Elise, bespookt hem. Hij ziet zichzelf in een ruwe verkrachtingsfantasie. En zijn hele verhaal lijkt samengehouden door een angst om los te laten en te vallen. Tot Jade verdwenen blijkt, en de werkelijkheid terugkeert. Als in een thriller.
De Coster biedt veel dus, soms iets te veel. Vooral in het begin valt haar verbeelding wel eens plat. En niet elk verhaaldeel is even bindend. Maar lees door: je komt de hoogmoed van de liefde tegen.
Magali Mouton
em/ov/02 n
'Dit is van mij' vertelt het verhaal van Jakob Gilles, en diens moeilijke relatie met Jade Weinberger. Jade is een bekende fotografe die enkel voor haar werk leeft, en Jakob geregeld verwaarloost. Jakob vindt het echter meer dan moeilijk om steeds naar de pijpen van Jade te dansen, zonder dat hij zelf ooit iets van haar eist. De zwakheid van Jakob zorgt ervoor dat Jade hem volledig inpalmt, en kneedt zoals zij dat wil. Een zwakheid die hij niet kan doen omkeren, maar die zwaar op hem drukt.
De verhaallijn van 'Dit is van mij' is boeiend, en het boek leest als een trein. De druk die Jakob op zichzelf uitoefent is dan ook een interessant gegeven, omdat er continu gespeeld wordt met de grens tussen Jakobs zwakheid en de macht die hij daar alsnog probeert uit te puren. Toch had er meer in kunnen zitten, en blijf je als lezer op het einde van de rit wat op je honger zitten. Er wordt immers duidelijk toegewerkt naar een climax, waardoor je verwachtingen voor de plot erg hoog komen te liggen. Maar het einde slaat tegen, omdat je als lezer de 'grande finale' al van mijlenver ziet aankomen. Op zich geen ramp, ware het niet dat dat ervoor zorgt dat het boek nadien niet erg lang meer in je hoofd blijft rondspoken, en dat het bijgevolg in onze boekenkast niet echt een prominente plaats zal innemen.
Maar daarmee willen we niet gezegd hebben dat 'Dit is van mij' een slecht boek is. Het verhaal is aangenaam, de schrijfstijl is verre van saai en hier en daar zitten er erg grappige kwinkslagen in het verhaal. De Coster creëert duidelijk een aparte wereld, maar als lezer word je er net niet genoeg in meegezogen om van een hoogvlieger te spreken.
Renate Sun-Louw
Jakob is al meer dan vijftien jaar verliefd op de onberekenbare fotografe Jade. Hij neemt zich voor om afstand te nemen, maar voldoet toch steeds weer aan haar eisen. Zo scheept ze hem onder meer op met de zorg voor een Roemeens jongetje. Jade had zich opgegeven als vakantieadres, maar als het kind arriveert verandert ze van gedachten en levert hem af bij Jakob. Kan Jakob zich ontworstelen aan de greep die Jade op hem heeft? Of is het Jade die zich moet verlossen van Jakob? Een levendig geschreven roman met origineel taalgebruik en absurde gedachtesprongetjes. De hoofdpersonen zijn onsympathiek, maar de ironie waarmee ze worden geschreven voorkomt verveling. De opbouw is geraffineerd, het einde doet je verrast terugbladeren. Saskia de Coster (1976) wordt beschouwd als een belangrijke stem in de hedendaagse Vlaamse literatuur. Ze schreef vier eerdere romans. Daarnaast werkt ze regelmatig samen met beeldend kunstenaars aan diverse projecten. Paperback, normale druk.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.