Een Grieks meisje, geboren in 1938, wordt in een door oorlog geteisterd land door haar ouders opgevoed tot de ideale communiste. Ze verlangt naar de vrijheid om haar eigen keuzes te maken en probeert zich aan het keurslijf van haar opvoeding te ontworstelen.
Voor enkele mannen uit een Grieks dorp die voor een passiespel de rollen van Christus en de apostelen toegewezen kregen, wordt wat als voorbereiding voor het spel bedoeld was, angstwekkende realiteit als een groep vluchtelingen zich aandient.
Het persoonlijke, vrijgevochten leven van een Griekse vrijheidsstrijder en diens tragische ondergang vermengd met een stuk geschiedenis van Kreta in de 19e eeuw, tijdens de Turkse overheersing.
Twee geliefden, een Duitse vrouw met een SS-vader en een Griek wiens familie door de Griekse Burgeroorlog is getekend, proberen beiden met hun verleden in het reine te komen.
Verhalen over grensgebieden in de menselijke geest: tussen schuld en onschuld, geestelijke gezondheid en waanzin, mannelijk en vrouwelijk, kind en volwassene etc. Ze spelen zich af in het Turkse Vizyi, Constantinopel, Athene, Duitsland en op een schip tussen Piraeus en Napels. Met informatief nawoord van de vertaler.
Levenbeschrijving van zuster Martina (1906-2001), die als kluizenares woonde in een besloten klooster in Drachten en daar een gevarieerd artistiek, religieus oeuvre opbouwde van tekeningen, aquarellen en schilderijen.