Geschiedenis van de uitbuiting van Congo-Kinshasa, aanvankelijk onder koloniaal bewind van onder meer de Belgen, daarna door andere interventies van buitenaf, oorlog en corrupte regimes.
Congo werd onafhankelijk op 30 juni 1960. Dit boek beschrijft de gebeurtenissen in de gewezen Belgische kolonie, vanaf het moment dat Patrice Lumumba tijdens de onafhankelijkheidsplechtigheid de afscheidnemende heersers de mantel uitveegt, to nu, met Joseph Kabila aan het hoofd van een land dat in de loop van een halve eeuw vergeten is om een staat te zijn.
Speurtocht naar de sporen van het Belgische koloniale verleden (bestuur, infratructuur, gewoonten etc.) van het huidige Congo, met een pleidooi voor structuren die beter aansluiten bij de 'autochtone identiteit' van de Congolezen.
Geschiedenis en achtergronden van de interventie van Belgische en Amerikaanse troepen in het voormalige Belgisch Congo in 1964, waarbij een aantal door opstandelingen gegijzelden werd bevrijd.
Braeckman beschrijft hoe, tegen alle verwachtingen in, de overgang naar de democratie in Congo het won van de balkanisering van het land. Een transitie waarover velen volgens haar sceptisch waren, maar die mogelijk gemaakt werd door internationale hulp en door de vastberadenheid van de Congolezen. Ze volgt ook het parcours van Joseph Kabila en verheldert zo enkele facetten van een persoonlijkheid die velen in diskrediet proberen te brengen.