Politiek-historische verhandeling over de kolonisatie en dekolonisatie van Belgisch Congo (Zaïre) over de periode 1920-2020 door de Congolees-Belgische auteur en politicologe (1984), mede aan de hand van haar persoonlijke ervaringen.
Een als herdersjongen in Oost-Congo opgegroeide jongeman kiest een carrière als beroepsmilitair, maar wordt tijdens de oorlog in Congo-Kinshasa verscheurd door innerlijke strijd tussen zijn ambitie en wanhoop over het vele geweld.
Ervaringen van de Belgische onderwijzer die enige jaren in Congo werkte, aangevuld met de belevenissen van zijn oudoom en vader die eveneens in de (voormalige) Belgische kolonie actief waren.
Congo werd onafhankelijk op 30 juni 1960. Dit boek beschrijft de gebeurtenissen in de gewezen Belgische kolonie, vanaf het moment dat Patrice Lumumba tijdens de onafhankelijkheidsplechtigheid de afscheidnemende heersers de mantel uitveegt, to nu, met Joseph Kabila aan het hoofd van een land dat in de loop van een halve eeuw vergeten is om een staat te zijn.
Geschiedenis van de koper- en kobaltmijnen in de Democratische Republiek Congo en de verhouding van dat land tot de voormalige koloniale mogendheid België.
Overzicht en achtergronden van de revolutie in Congo in 1964, het ontstaan van een nieuwe republiek in het postkoloniale tijdperk en de buitenlandse inmenging daarbij.
Riet Vanloo vertelt het verhaal van haar zus Annemie, die missiezuster was in Congo. Van 1979 tot 1988 verbleef Ya Nanie - zoals ze heette met haar Kikongo-naam - in het broussedorp Lumbi, waar ze werkte als vroedvrouw en dokter. De crisis ten gevolge van Mobutu's beleid was voelbaar tot in de kleinste dorpen. Aan de hand van uittreksels uit de brieven die Ya Nanie naar huis schreef, en waarvan hier fragmenten zijn opgenomen, brengt Vanloo het dagelijkse leven in het dorp in beeld.
Geschiedenis van Congo tussen 1955 (het bezoek van de Belgische koning Boudewijn) en 1965 (de machtsovername door Mobutu), oftewel de overgang van kolonie naar door tweedracht verscheurde zelfstandige staat.