Historisch overzicht van door mensen gebouwde muren en grensafscheidingen sedert de oudheid, gevolgd door een bespreking van gerelateerde thema's als migratie, de vluchtelingencrisis en integratie.
Bespreking van complexe en snelle ontwikkelingen op het gebied van onder meer klimaat, kapitalisme, het platteland in een verstedelijkte wereld en menselijke mobiliteit vanuit het perspectief van de wereldgeschiedenis. Met foto’s en illustraties.
De voorbije anderhalve eeuw trokken honderdduizenden Vlamingen naar Wallonië. Landbouwers, mijnwerkers en fabrieksarbeiders. Alleenstaanden en gezinnen. Sommigen pendelden elke week, anderen verbleven er alleen in het oogstseizoen. Maar velen hebben zich definitief in Wallonië gevestigd. In dit boek buigen historici zich over dit fenomeen. Ze brengen de migratiebewegingen in kaart en analyseren het vestigingsproces. Daarnaast onderzoeken ze de mobiliserende rol van de katholieke kerk en de Vlaamse beweging en plaatsen ze de Vlaamse migratie naar Wallonië in een bredere context. De interviews met Vlaamse migranten en hun nakomelingen bieden een andere kijk op de Vlaamse migratie naar Wallonië.
De geschiedenis van Europa in de 20e eeuw aan de hand van een Poolse tiener die in 1911 naar Antwerpen reisde vanwaar miljoenen Europeanen naar de Verenigde Staten emigreerden.
Brussel telt momenteel ongeveer 170 nationaliteiten. Analyse van de migratie sinds WO II: van onder meer Zuid-Europeanen, Maghrebijnen, Sub-Saharaanse Afrikanen tot migranten uit de Balkan, hooggeschoolde Europeanen en Noord-Amerikanen, Zuid-Amerikanen.
De auteur werkt als tolk bij de immigratierechtbank in New York en moet aan de honderden Centraal-Amerikaanse kinderen die zonder ouders de grens oversteken steeds dezelfde 40 vragen stellen.