Persoonlijke ervaringen van een Amerikaanse soldaat in Irak, voor wie zijn gruwelijke belevenissen, het Amerikaanse geweld tegen de bevolking en de voortdurende schending van mensenrechten de beweegredenen vormden om te deserteren.
Analyse en achtergronden van het schandaal rond de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad, waar Amerikaanse militairen Irakese gevangenen stelselmatig mishandelden en vernederden.
Een caravanpark, een herfstdag in 2006. De voormalige boer Jack krijgt het bericht dat zijn broer Tom, die hij al jaren niet meer heeft gezien, is omgekomen tijdens de strijd in Irak. Voor Jack en zijn vrouw Ellie zijn de gevolgen desastreus. Jack moet een cruciale reis maken om het lichaam van zijn broer in ontvangst te nemen, waardoor hij wordt gedwongen om zijn diepste geheimen en pijnlijkste herinneringen onder ogen te zien.
Vranckx blikt terug op ingrijpende gebeurtenissen uit het voorbije decennium. Vertrekkend bij de aanslagen op 11 september 2001, waarvan de nasleep nog steeds een grote impact heeft op het globale politieke landschap, beschrijft hij de toestand van de Verenigde Staten, de nasleep van de twee oorlogen die dat land begon, met de huidige economische en financiële crisis als gevolg, maar ook de verkiezing van Barack Obama. Naast de oorlog in het Midden-Oosten komt ook de Arabische Lente aan bod, met een jonge generatie die gelooft in een nieuwe start.
Klay geeft in deze verhalenbundel een schokkend beeld van de oorlog in Irak en Afghanistan en hoe die dag in dag uit ervaren wordt door de uitgezonden soldaten. Klay, zelf een Irak-veteraan, beschrijft de chaos aan de frontlinies, maar ook hoe het voor soldaten is om na de oorlog weer terug naar huis te keren.
Als een oorlogsveteraan in Alaska hoort dat zijn zoontje is gedood, begint hij een bloedige wraakactie die moet leiden naar de moordenaar van zijn oogappel.
Een jonge cineast probeert een oude geleerde aan de praat te krijgen over zijn betrokkenheid bij de invasie van Irak, maar filosofeert liever over de begrippen tijd en ruimte.