Handboek voor de basisschool met actuele informatie over technisch lezen op theoretisch, praktisch en didactisch niveau, met aandacht voor onderwijskundig leiderschap, leesmotivatie en leesbevordering.
LetterKlankStad werkt vanuit het geheel naar de kern. De start ligt bij inzicht in de opbouw, structuur en regels van de Nederlandse taal. Doel: een goede decodering/automatisering van de letters en klanken. Aandacht dus voor versteviging van de fonologische leesprocedure. \n\nLetterKlankStad is anders dan alle andere leesmethodes. Er is in de didactiek een duidelijk onderscheid gemaakt tussen letters en klanken. Er zijn 26 letters (het alfabet) verdeeld in klinkers en medeklinkers. Klanken zijn twee of meer letters bij elkaar. Een letter is dus pertinent iets anders dan een klank! Tevens leren kinderen al direct dat een letter een alfabetische naam heeft en één of meerdere spraakklanken. Dit onderscheid kennen en kunnen toepassen is cruciaal voor een goede decodering en dus voor goed leren lezen. Zo voorkom je verwarring bij leesproblemen als de stomme e, de open/gesloten lettergreep en eind d/b. De aandacht gaat al direct naar de analyse en opbouw van woorden. LetterKlankStad richt zich, naast het hakken en plakken, ook op het alfabetisch spellen van woorden per letter. Daarbij hanteren de lessen een vaste strategie. \n\nCentraal in LetterKlankStad staat het 'leesplankje' met de 52 Huisstenen van de 52 letters en klanken uit LetterKlankStad. De Steuntjes is een naslagwerk voor leerkrachten met remediërende werkvormen bij de leesdoelen. Verder zijn er 2 werkboeken en verschillende leesboeken. Leesboek 1 bevat teksten bij de lessen 1 t/m 40. Leesboek 2 richt zich op de lessen 41 t/m 72. De 5 extra leesboeken bevatten grappige en herkenbare verhalen en corresponderen telkens met de geleerde letters en klanken van een lesblok.\n\nLetterklankstad is prima in te zetten voor alfabetisering binnen een NT2- en Schakelklascontext. Caroline Versantvoort, een ervaren NT-2 (schakelklas)docente, heeft hiervoor een supplement geschreven waarmee u dit kunt vormgeven. Het voordeel van deze gecombineerde aanpak is dat de leerlingen werken met materiaal uit de eigen belevingswereld. Het supplement kan gratis worden gedownload op de website van LetterKlankStad.
Maak meer dan honderd woorden met twee of drie klanken. Pompom laat je op een speelse manier kennismaken met letters. Spiraalband met losse kaartjes en kleurentekeningen. Vanaf ca. 4 t/m 6 jaar.
Maak bij 192 plaatjes woorden met letter(kaartje)s. Als de symbolen op beide kaartjes dezelfde zijn, heb je het goed gedaan. Op speelse manier maak je kennis met wat moeilijkere woorden als druif en laars. Spiraalbanden met losse kaartjes en kleurenfoto's. Vanaf ca. 6 jaar.
'Mag ik de k van koe?' Het doel van dit kleurrijke kwartetspel is om zo snel mogelijk vier kaartjes met dezelfde letter te verzamelen. De speler die aan het eind van het spel de meeste kwartetten heeft, is de winnaar. Dit kwartetspel is bedoeld voor kleuters die het leuk vinden om met letters bezig te zijn. Zo kunnen zij thuis spelenderwijs oefenen met de letters die ze op school leren.
Hoe leuk is om de letters die kinderen het eerste leerjaar leren toe te passen in een potje bingo? Kinderen dagen hun ouders uit of spelen deze leesbingo gezellig met een vriendje of vriendinnetje.
Beschrijving van de 'Close Reading'-aanpak in de praktijk: een lessenserie aan de hand van verhalende en informatieve prentenboeken voor groep 6 t/m 8 van de basisschool.
Maak samen met Woezel en Pip kennis met de letters van het alfabet. Hoe klinkt de letter en hoe ziet die eruit? Zie je letter in het het woord terug? Met zachtgekleurde tekeningen en doorgesneden pagina’s in spiraalband, zodat de plaatjes met woorden en de letters los van elkaar kunnen worden doorgebladerd. Vanaf ca. 3 t/m 6 jaar.