Babylon
Yasmina Reza
Yasmina Reza (Auteur), Martin de Haan (Vertaler)
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
Voetnoot, cop. 2010 |
MAGAZIJN : FICTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : MAG F 4308 |
31/12/2011
Yasmina Reza groeide in enkele jaren uit van een succesvolle actrice tot een veel bekroonde toneelschrijfster die ook buiten Frankrijk een sterrenstatus kreeg. Theaterstukken als Kunst (1994) en De God van de slachting (2006) worden wereldwijd opgevoerd. Daarnaast heeft ze ook succes met haar prozawerk Hammerklavier (1997) en Dageraad, avond of nacht (2007), waarin ze de campagne van presidentskandidaat Nicolas Sarkozy een heel jaar lang volgde. Het thema in zowat al haar geschriften is de broze relatie tussen mensen in de moderne westerse samenleving, die bij de minste verstoring aan diggelen dreigt te gaan. Onder het dunne laagje vernis dat beschaving heet, schuilen immers diepere lagen van onbehagen, teleurgestelde verwachtingen, vijandigheid en wanhoop, die weinig of geen perspectief te bieden hebben. Zo ook in deze kortere tekst, die in dit opzicht zeker exemplarisch is.
'Ik bevind me in de slee van de dood dokter. Zo waar als ik hier voor u zit. In de slee van mijn vriend Arthur Schopenhauer.' Aan het woord is een zekere Ariel Chipman, een Spinozaspecialist die diep teleurgesteld is in het leven en de filosofie, 'die zich altijd heeft beijverd om de gemoederen te bedaren en het wilde beest te temmen dat ons beste deel is'. In wisselende verhoudingen becommentariëren Ariels vrouw, vriend en psychiater de crisis waarin Ariel, maar ook zijzelf, zijn terechtgekomen. We krijgen acht monologen waarin de absurdistische en tragikomische kanten van het menselijk bestaan in alle onbenulligheid aan bod komen, en waaruit duidelijk blijkt hoe eenzaam we wel zijn en dat we niets van een ander te verwachten hebben. Dit inktzwarte beeld wordt draaglijk gemaakt door de luchtige toon en de hilarische beschrijving van allerhande obsessies en pietluttige ergernissen. In die zin sluiten de monologen aan bij de theaterdialogen van Beckett en Pinter. [Jan Baes]
Arjen van Meijgaard
Rondom en met de Spinoza-kenner Ariel Chipman wordt een achttal gesprekken gevoerd. Als eerste komt zijn vrouw aan het woord, die eerder walgt van de aftakelende Ariel en herinnert aan betere tijden. Dan beklaagt Ariel Chipman zich bij de psycholoog over een vriend met wie hij zit opgescheept. Daarna komt een andere vriend aan het woord, en zo zijn er nog enkele kortere of langere gesprekken, zoals dat tussen Ariel en zijn vrouw waarin hij vraagt om mededogen. Als laatste is de psychologe aan het woord met een min of meer filosofische verhandeling. De schrijfster is bekend van onder andere een literair portret van de Frans president Sarkozy. De boekje vormt een onderdeel van de Perlouses-reeks die als doel heeft 'pareltjes' op te diepen uit de schatkamers van de Franse literatuur, zowel klassiek als modern. Er verschenen tot nu toe 24 deeltjes, met onder andere verhalen van Proust, Diderot, Echenoz en Abbé Prévost. Zeker de moeite waard voor wie van de grote Franse auteurs ook klein en onbekender werk wil lezen. Kleine pocket, normale druk.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.