Josef Mengele, kamparts van Auschwitz, weet in 1949 met valse papieren naar Argentinie͏̈ te ontkomen, vlucht vervolgens naar Paraguay en later naar Brazilie͏̈ en weet tot aan zijn dood te ontkomen aan zijn straf.
Op het hoogtepunt van zijn roem staakt de legendarische balletdanser Vaslav Nijinski zijn optreden, richt zich tot zijn publiek en zegt: `Nu is het kleine paardje moe'. De rest van zijn leven brengt hij door zonder te dansen en zonder te spreken. Hoe komt iemand tot zo'n beslissing en wat betekent dit voor de mensen om hem heen, zijn voormalige geliefde, zijn vrouw en dochtertje, en hun bedienden?
De Britse diplomaat Roger Casement wordt uitgezonden naar Congo om daar een bijdrage te leveren aan de civilisering van de inheemse volkeren. Bij aankomst blijkt hij te zijn terechtgekomen in een wereld van uitbuiting en moordpartijen. Casement besluit hierover te rapporteren en wordt een van de eerste voorvechters voor de mensenrechten - niet alleen in Congo maar ook in het Amazonegebied en in zijn thuisland Ierland, waar hij de onderdrukking van zijn eigen landgenoten moet erkennen. Maar terwijl zijn vrijheidsstrijd hem een zeer gerespecteerde positie oplevert moet hij steeds meer zijn best doen om zijn eigen geheimen verborgen te houden.
Wie was Spinoza? Wie was deze moedige zeventiende-eeuwse figuur, deze geniale filosoof die met zijn geschriften de wereld veranderde, maar op zijn 25ste in de ban werd gedaan door de hele joodse gemeenschap van Amsterdam, inclusief zijn eigen familie? En wat was twee eeuwen later precies de fascinatie van de nazi's met Spinoza?
Alice Herz-Sommer wordt in 1903 in Praag geboren, in een gezin dat behoort tot de culturele elite van die tijd. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog begint Alice naam te maken als concertpianiste. In 1942 gaat het mis. Alice en haar man en zoontje worden gedeporteerd naar Theresiënstadt, waar zij drie ellendige jaren zal doorbrengen. Haar muziek, haar pianospel en haar optimisme houden Alice en haar zoontje op de been.
De avonturen van de 19e-eeuwse Britse officier Richard Burton, een taalvirtuoos die inlichtingenwerk verrichtte in Arabie͏̈, Afrika en Brits-India voor het Engelse leger, maar zich tegelijkertijd vereenzelvigde met de inheemse bevolking en haar levenswijze overnam.
In 1927 lukt het Antonia Brico (1902-1989) om toegelaten te worden aan de Rijksacademie voor Muziek in Berlijn, maar als dirigent ondervindt ze veel tegenwerking.
Tijdens de laatste maanden van zijn gevangenschap (1917-18) bouwt de ten dode opgeschreven tsaar Nicolaas II van Rusland een relatie op met de dochter van de beruchte genezer Gregory Rasputin,
Een groots epos, een mix van fictie en ware feiten, met een uitstekende schildering van de natuurfilosoof en wiskundige Newton (1643-1727). Het is het verhaal van de mens, de wetenschapper, en voornamelijk de alchemist Isaac Newton. Ingebed in de strijd tussen katholicisme en protestantisme, Frankrijk en Engeland, en de opkomst van de moderne wetenschap volg je het leven van Newton van boerenzoon tot "Messias van de natuurfilosofie".
Ongelofelijk hoe je leven in één seconde kan veranderen in een hel. Zulke dingen gebeuren in boeken of films, maar niet in ons gezin of in onze vriendenkring'. Met deze zin start Julie de Keersmaecker op zondag 31 juli 2011 haar dagboek, nadat haar jongste dochtertje de diagnose kanker kreeg. De daaropvolgende zeven maanden leeft ze van dag tot dag, tussen hoop en vrees, tussen het UZ in Gent en haar woonplaats Ekeren.