Levensverhaal van een Palestijnse vrouw die slachtoffer van eerwraak werd, twee aanslagen op haar leven overleefde en onder een schuilnaam een nieuw leven wist op te bouwen.
In de schaduw van een altijd dreigende oorlog beleven drie Israe͏̈lische meisjes hun diensttijd als een eindeloze verveling waarin maar weinig afleiding te vinden is.
Jorn De Cock maakte in 2009 een rondreis door het Midden-Oosten. Hij ging niet op zoek naar het Midden-Oosten van de Israëlisch-Palestijnse politieke spanningen of de oorlog in Irak, maar naar onderwerpen als het conflict tussen conservatisme en modernisering op het Arabisch schiereiland, tussen oude tradities en verwestering, tussen Koran en Facebook.
Baharak Bashar was dertien toen ze met haar moeder van Iran naar België vluchtte. Achttien jaar later legt ze samen met haar partner die vluchtroute in omgekeerde richting af. De reis begint in ex-Joegoslavië en eindigt na Turkije, Turks Koerdistan, Griekenland, Albanië, Syrië, Libanon en Jordanië ten slotte in Egypte. Centraal staat de maatschappelijke positie van de vrouw binnen deze culturen. Zo worden onder meer het dragen van een hoofddoek, stemrecht, eerwraak en partnergeweld besproken.
Het Pakistaanse meisje Malala (16, ik-figuur) was nog maar tien jaar toen de Taliban aan de macht kwam. Meisjes mochten niet meer naar school gaan. Ze vocht daarvoor, maar werd in haar hoofd geschoten. Met kleurenfoto's. Vanaf ca. 12 jaar.
De belevenissen van een jonge Nederlandse antropologe in Dubai en Saoedie Arabie͏̈ waar zij onderzoek doet naar de uitbuiting van Aziatische dienstmeisjes.
Volgens Bouazza schetsen westerse media een eendimensionaal beeld van de Arabische wereld: onderdrukking, religieus extremisme, vrouwendiscriminatie. Als tegenwicht geeft ze een inkijk in het dagelijkse leven van gewone Arabieren. Over de geschiedenis van de regio, de huidige samenlevingen, de rol van religie en de media.
In een Libanees dorpje, dat omgeven is door landmijnen, wonen christenen en moslims in fragiele vrede naast elkaar. Er zijn veel doden gevallen in het sektarisch geweld dat het land verscheurde tijdens de burgeroorlog en de vrouwen van het dorp zorgen ervoor dat hun mannen de wapens niet weer tegen elkaar opnemen.
Een jonge, zwangere advocate in Teheran wier echtgenoot vanwege zijn kritische artikelen in de woestijn te werk is gesteld, wordt voortdurend tegengewerkt door het regime en probeert daarom het land te verlaten.
Wadjda (10) woont in Saoedi-Arabie͏̈ en wil heel graag een fiets, alhoewel dit voor vrouwen niet gebruikelijk is. Om aan het geld te komen doet ze mee aan een Koran-reciteerwedstrijd.