Geschiedenis van een tijdens de Tweede Wereldoorlog met de Duitsers collaborerende Vlaamse familie, aan de hand van de ervaringen van een in 1945 geboren tweeling, verteld vanuit hedendaags perspectief.
Het levensverhaal van Willem Verhulst, een Vlaming die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog ontwikkelt tot een overtuigde collaborateur met de Duitse bezetter, gecombineerd met het verhaal van het huis waarin Verhulst woonde.
Onderzoek in dagboekvorm naar de jodenvervolging in Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog, met aandacht voor de zoektocht van de auteur naar het verleden. Met portretfoto's.
Het Zuid-Limburgse dorpje waar Tuur (11) woont, is bezet door de Duitsers. Als Tuur ontdekt dat zijn buurmeisje Maartje een groot geheim heeft, komt de oorlog wel heel dichtbij. Vanaf ca. 10 jaar.
Wie legde op 10 oktober 1944 in Rhoon, onder de rook van Rotterdam, een onder stroom staande elektriciteitsdraad over de weg, waardoor een Duitse soldaat gedood werd?
In dit boek legt Aline Sax de ziel van de Vlaamse collaborateur bloot. Aan de hand van repressiedossiers, brieven en dagboeken gaat ze na waarom deze mensen collaboreerden, wat hen dreef en in welke ideologie ze hun collaboratie inpasten. Een onthutsend beeld van binnenuit dat laat zien hoe persoonlijke en ideologische motieven mensen tot het uiterste kunnen drijven.
Een Vlaams gezin groeit in de Tweede Wereldoorlog uit tot een in materialistisch opzicht geslaagd gezin, maar er wordt veel verzwegen om zover te komen.
Elk jaar brengt Lucas de zomer door in het huis van zijn grootvader. Deze is de afgelopen winter overleden en er zijn geruchten over diens oorlogsverleden. Lucas zoekt zelf een antwoord door zich aan te sluiten bij, naar later blijkt, rechts-radicale jongeren. Gaandeweg verliest hij grip op de ontwikkelingen.
Een eigenzinnige, eenzame Française herinnert zich haar moeilijk verlopen jeugd tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de hand van het receptenboek van haar moeder; vooral de vraag wat goed of fout zijn in de oorlog betekent, houdt haar bezig.