In de lente van 2018 krijgt Ine Van Wymersch Elvire voor het eerst aan de telefoon. Elvire wil graag inzage krijgen in haar jeugdrechtbankdossier, maar ze wordt al wekenlang van het kastje naar de muur gestuurd. Gevoelig voor de urgentie die doorklinkt in haar stem, besluit Ine haar dossier op te sporen. Elvires moeder liet haar sinds de geboorte aan haar lot over. Haar pad slingerde, met verschillende uitschuivers en struikelblokken. Zelf ziet ze haar eigen drie kinderen al lang niet meer. Elvire blijkt in aanmerking te komen voor euthanasie wegens ondraaglijk psychisch lijden. De psychiaters gaven groen licht voor de euthanasie, op voorwaarde dat ze in een brief uitlegt aan haar kinderen wat haar drijft om euthanasie aan te vragen. 'Nu alleen nog iemand vinden die mijn verhaal kan opschrijven', zo zegt Elvire terloops. Ze is analfabeet. De zin achtervolgt Ine wekenlang. Ze bedenkt dat zij diegene kan zijn die haar een stem kan geven. Gedurende drie dagen, aan zee, gaat ze in gesprek met Elvire. Een gesprek dat schrijnend duidelijk maakt dat waar je wieg staat onwaarschijnlijk bepalend is voor de kansen die je krijgt, vanaf het prille begin tot op het bittere einde.
Tandarts Pol Verholst lijdt aan postvrees en door het langdurig niet openen van zijn post leeft hij in isolement en wacht hij op het moment dat ze hem komen halen en daarmee verlossen.
Amerika, jaren '70: een verschrikkelijk drama heeft op de levens van twee naburige families zo'n impact dat deze gebeurtenis gedurende 40 jaar ieders leven beheerst.
Lise Mundus is kinderboekenschrijfster, moeder en echtgenote. Ze is veertig en geniet enig succes. Maar de roem zit haar relatie met de rest van het gezin in de weg: de zorg voor haar kinderen heeft ze grotendeels overgedragen aan de werkster die bij het gezin inwoont en haar echtgenoot is jaloers op haar succes. Lise wordt steeds wantrouwiger en heeft het gevoel dat haar man en werkster een verhouding hebben en haar het huis uit willen werken. Ze begint stemmen te horen en wordt achtervolgd door zwevende gezichten. En ze krijgt geen woord meer op papier. Eenzaam en verward zit Lise hele dagen achter haar bureau te wachten op inspiratie. Ze zakt dieper en dieper weg in duistere gedachten en een wervelwind aan stemmen en gezichten. Ze worstelt met de vraag hoe erg het is om zich daaraan over te geven. De gezichten verscheen oorspronkelijk in 1968 en is een intens persoonlijke roman. Ditlevsens stijl is eerlijk, innemend en schurend, en ze vindt in het persoonage van Lise nieuwe manieren om haar eigen ervaringen met depressie, verslaving en roem vorm te geven.
De auteur is met zijn drie maanden oude dochter een hele dag onderweg naar het ziekenhuis waar zijn vrouw ligt en hij overdenkt alledaagse dingen, lijden en liefdes.
Op zijn eerste werkdag na een lang ziekteverlof dwalen de gedachten van een loodgieter af naar wat er is gebeurd met zijn vrouw en zoon, en dreigt hij de grip op het leven te verliezen.
Een door de Californische bossen dolende, aan waanvoorstellingen lijdende, gewelddadige jongeman kan door zijn ouders en excentrieke geliefde niet meer worden bijgestuurd, met dramatische gevolgen.
Gitte woont met haar ouders en broers in een prachtig huis op een heuvel. Hun tuin grenst aan een bos, waar haar overgrootvader Lionel door stropers is vermoord. Het gezin leeft in paradijselijke onschuld, tot de oudste zoon, Woud, waanbeelden krijgt over het verleden. Het verbond tussen de drie kinderen valt uit elkaar. Gitte, die niet zonder Woud dacht te kunnen, is nu gedwongen haar eigen weg te gaan.
Peter (17, ik-figuur), een wiskundig genie, heeft last van paniekaanvallen. Tijdens zo’n aanval blijkt zijn moeder, een geniale wetenschapper, te zijn neergestoken en is Peters tweelingzus Anabel spoorloos verdwenen. Peter komt terecht in een wereld vol spionnen en weet niet wie hij kan vertrouwen. Vanaf ca. 15 jaar. `
Een 17-jarige in zichzelf opgesloten jongen die een vriendin heeft die in coma is geraakt, krijgt op kerstavond een geweer en speelt daar met haar spelletjes mee.
Een vrouw worstelt al jaren met haar geestelijke gezondheid, maar heeft steun aan haar partner. Als ze eindelijk een diagnose krijgt, kan ze echter het gesprek hierover niet aangaan en staat haar relatie op de helling.
Essay over yoga, de zware depressie van de auteur, zijn verblijf in een yogacentrum en een psychiatrisch ziekenhuis en bij vluchtelingen op een Grieks eiland.
Nadat hij zijn ouders heeft verloren, ontfermt een bejaarde buurman zich over tiener Joshua; de buurman tracht de jongen uit zijn isolement te halen door hem saxofoon te leren spelen.