Een 10-jarige Frans-Afrikaanse jongen, blanke Franse vader, zwarte Tutsi moeder, ziet zijn gelukkige kindertijd in Burundi veranderen door de burgeroorlog.
Tony Webster, een man van middelbare leeftijd, kijkt met weemoed terug op zijn schooljaren. Hij heeft vriendschappen, een carrière, een huwelijk en een scheiding gehad. Hij heeft nooit geprobeerd iemand pijn te doen. Maar het geheugen is niet perfect. Het kan altijd verrassen, zoals een brief van een advocaat zal bewijzen.
Voor het eerst in vijftien jaar reist Amelie Nothomb terug naar Japan, het land waar ze geboren werd, als twintiger woonde en zelfs bijna trouwde. Een televisieploegje van France 5 maakt een reportage over haar verblijf, maar dan gebeurt iets onverwachts: na ontmoetingen met enkele oude bekenden, onder wie haar ex-verloofde, komen onnoemelijke emoties bovendrijven.
Tijdens een reis naar de Filipijnen denkt een Amerikaanse schrijver terug aan zijn kindertijd op een vuilnisbelt in Mexico. Hij ontmoet twee aantrekkelijke vrouwen (moeder en dochter) die hem allebei verleiden en hem als engelen begeleiden op zijn laatste levenstraject.
In dit derde deel van zijn zesdelige autobiografische cyclus keert Karl Ove Knausgård terug naar zijn kindertijd. Zijn groeiproces van jongen tot man werd zwaar overschaduwd door zijn onvoorspelbare en dominante vader.
Paul Hansen, opgegroeid in Toulouse als kind van een Deense vader en een Franse moeder, zit in Montreal in de gevangenis en vertelt hoe zijn leven als een kaartenhuis instortte.
Een man met een verstandelijke en emotionele beperking, die op 11-jarige leeftijd zijn moeder verloor, trouwt en wordt vader, maar zijn relatie met zowel zijn vrouw als zijn kind lijdt onder zijn beperkingen.
Een 10-jarige Frans-Afrikaanse jongen, blanke Franse vader, zwarte Tutsi moeder, ziet zijn gelukkige kindertijd in Burundi veranderen door de burgeroorlog.
De bewoners van een verzorgingstehuis hebben een heel leven achter zich. De auteur portretteert elk van de twaalf bewoners in twee verzen: een over hoe hij of zij vroeger was en een over nu. Ze hebben allemaal zo hun eigenaardigheden, want een vos verliest misschien wel zijn haren, maar niet zijn streken.
Door bezoek aan een schoolreünie, denkt Wanne (65) terug aan 1966. Toen hij vijftien was, onttmoette hij tijdens de zomervakantie de beeldschone Amira. Hij vertelt haar het sprookje dat hij aan het schrijven is. Maar Amira is ernstig ziek. Vanaf ca. 13 jaar.
Het jonge Nigeriaanse meisje Mma tracht zich een weg te banen door het leven, dat haar niet genadig is geweest. Als wees heeft ze het moeilijk om een plek te vinden in een wereld die niet naar haar omkijkt. Bovendien sleept ze onverwerkte herinneringen aan haar dode moeder met zich mee. Wie was die vrouw die haar gezin in de steek liet?
In deze autobiografische stukjes blikt Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck terug op zijn jeugd in Gent. Hij vertelt over zijn schooltijd bij nonnen en jezuïeten, over avonturen met waskuipen, perzikbomen en bijenkorven in Oostakker, over zijn eerste stappen in de literatuur en in de liefde.