Klokkendans
Anne Tyler
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Prometheus, 2015 |
VERDIEPING 3 : DUIZENDZINNEN : ROMANS : Kast 10-13 TYLE |
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Prometheus, 2015 |
VOLWASSENEN : ROMANS : TYLE |
Kathy Mathys
il/pr/30 a
In de nieuwste roman van Anne Tyler (73) staat het huis dat Junior Whitshank heeft gebouwd centraal. Het is robuust, opgetrokken uit topmaterialen. Winterstormen trotseert het, en hittegolven. Een ding is het niet: protserig of chic. Het is een huis zonder tierlantijnen. Net zo is het gesteld met de boeken van Anne Tyler. Haar oeuvre is stevig maar sober.
De blauwe draad zou Tylers laatste roman zijn, zo verklaarde ze laatst in een zeldzaam interview. De schrijfster leidt een teruggetrokken leven in Baltimore, de stad die steeds terugkeert in haar romans. Het zijn niet de achterbuurten uit de serie The wire die Tyler verkent, wel rustige straten waar de huizen een veranda hebben en een schommel.
Tyler stelt de Amerikaanse droom in vraag, maar ze doet dat op een mildere manier dan Jonathan Franzen, die zich net als Tyler buigt over de dynamiek in families. Franzen kiest voor families omdat dat de intensiteit van zijn romans verhoogt: tussen familieleden wil de spanning weleens oplopen, meer nog dan tussen vrienden. De thema's die hij verkent beperken zich niet tot het familiale. Bij Tyler ligt dat anders: het zijn de families zelf die haar fascineren. Ze schrijft over slechte huwelijken, over de moeizame band tussen ouders en kinderen, over het verlangen naar een thuis. Echt bikkelhard of dramatisch wordt het nooit. Ze bedient zich van een haast lieve humor, blinkt uit in psychologische inleving. De omslagen van haar boeken ogen niet zelden melig en de titels roepen associaties op met het huiselijke en het vrouwelijke.
Scharnieren
In De blauwe draad wonen Red en Abby Whitshank op Bouton Road in Baltimore, in het huis van de overleden Junior, Reds vader. Het paar heeft twee zonen en twee dochters. Denny is het zorgenkind van de familie: op school gaat het niet best en de volwassen Denny laat soms maandenlang niets van zich horen. In onopgesmukte zinnen volgt Tyler het wedervaren van de Whitshanks. Ze staat stil bij de periode waarin de twee zonen opnieuw intrekken op Bouton Road om er te zorgen voor hun ouders.
In het tweede deel van de roman trekt Tyler naar het verleden en laat ze de jonge Abby zien die uitgaat met een vriend van Red. In een lange scène - een van de beste in het boek - laat de schrijfster zien hoe alles kantelt in Abby's hoofd en hoe ze, in de loop van een middag, met nieuwe ogen naar Red gaat kijken. Dit zijn de momenten waarvoor je Tyler leest - of ook Alice Munro, die met Tyler een diepgaande interesse voor het leven van gewone mensen deelt. Beide schrijfsters kijken naar de scharniermomenten van het leven, maar Munro is daarin nietsontziend en verrassender dan Tyler.
Tyler maakt een grapje over Abby's poëzie die vol staat met metaforen. Tyler houdt niet van metaforen, zoveel is duidelijk. In romans als Het heimweerestaurant, De toevallige toerist of Tijd van leven stoorde dat alledaagse proza niet. In De blauwe draad ligt dit anders, vooral in het eerste deel kabbelt het verhaal te veel voort, hadden de dialogen wat verdichting kunnen gebruiken. Gelukkig wikkelt Tyler de draad af in deel twee, waarin ze de mythes die de personages over hun leven hebben verzonnen met overtuiging ontkracht.
ANNE TYLER
De blauwe draad.
Vertaald door Barbara de Lange, Prometheus, 348 blz., 19,90 euro (e-boek 11,99 euro). Oorspronkelijke titel: 'A spool of blue thread. A novel'.
De auteur: Amerikaanse van wie enkele romans verfilmd zijn, onder meer De toevallige toerist.
Het boek: haar twintigste roman, die opnieuw over familierelaties gaat.
ONS OORDEEL: het eerste deel kabbelt voort. Gelukkig is deel twee overtuigender.
Kathy Mathys ■
L. Torn
Anne Tyler (1941) werd gelauwerd met literaire prijzen, waaronder de Pulitzer Prize. Tylers toegankelijke stijl, haar oog voor Amerikaanse familieverhoudingen en haar gevoel voor humor zijn kenmerkend voor haar oeuvre. Zonder sentimenteel te worden weet ze een breed spectrum van gevoelens te beschrijven. In haar twintigste roman ‘De blauwe draad’ beschrijft Tyler drie generaties van een gezin uit de Amerikaanse middenklasse en het huis in Baltimore waarin ze opeenvolgend hebben gewoond. Als de bejaarde Abby en Red Whitshank gaan sukkelen met hun gezondheid besluit hun aangenomen zoon Steel met zijn gezin bij hen in te trekken om te voorkomen dat Abby en Red moeten verhuizen. Denny, de ‘echte’ zoon, die nog steeds zijn draai niet heeft gevonden, trekt ook bij hen in. Als dan de getrouwde dochters op bezoek komen zindert het huis van leven! Een geweldige soap van drie generaties met alle mogelijke thema’s: verliefdheid, huwelijk, dementie, geboorte, ziekte, overlijden, adoptie, seksuele geaardheid, kortom: de magie van het leven en de liefde! Vrij kleine druk.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.