Beschrijving van de geschiedenis van de wereldstad Rome en het Romeinse Rijk aan de hand van de gerechten die in een klassiek Romeins restaurant worden geserveerd.
Vrouwvolk biedt inzicht in de levens van 14 vrouwen (Marie Antoinette, Jane Austen, Oda Krohg, Sigrid Undset, Anne Pavlovna Pavlova, Coco Chanel, Pamela Lyndon Travers, Astrid Lindgren, Frida Kahlo, Julia Child, Marilyn Monroe, Sophia Loren, Liza Crihfield Dalby, Björk), de lastige keuzes waar zij voor stonden, het onvermijdelijke noodlot en niet in de laatste plaats tal van verleidelijke recepten uit hun tijd.
Persoonlijk verhaal over de joodse grootmoeder van de auteur, schrijfster van een succesvol kookboek dat in 1938 verscheen, maar door de nazi's werd 'gearificeerd'.
Cultuurhistorische beschouwingen over lustopwekkende voedingsmiddelen, het liefdesleven en huwelijksgebruiken in oude beschavingen, Europese culturen en in China en Japan. Met recepten.
Culinair historicus Luca Cesari belicht op verhalende wijze de ontstaansgeschiedenis van de tien favoriete pastagerechten. Niet alleen in Italië, maar wereldwijd. De schat aan prachtige verhalen vult hij aan met verschillende recepten.
Persoonlijk verhaal over de joodse grootmoeder van de auteur, schrijfster van een succesvol kookboek dat in 1938 verscheen, maar door de nazi's werd 'gearificeerd'.