Geschiedenis van de winning van en handel in zout, vanaf de vroegste tijden tot heden. Het boek laat zien hoe belangrijk de rol van dit mineraal (het enige dat de mens als zodanig eet) in de geschiedenis is geweest. Met een journalistieke aanpak en op verhalende toon vertelt de auteur dat er revoluties zijn ontstaan door belasting op zout en dat er zoutwegen (hebben) bestaan.
Cultuurhistorische verhalen waarin de culinair journalist en historicus (1982) de wereldgeschiedenis duidt aan de hand van twaalf bonen. Met illustraties.
Verkenning van bedreigde voedselproducten van over de hele wereld, met aandacht voor o.a. de menselijke (migratie)geschiedenis, bedreigde planten en dieren en het grote belang van biodiversiteit. Met illustraties.
Leer alles over de geschiedenis van diëten en voedingsgewoonten door de eeuwen heen, van kannibalen en vasten tot lintwormen en de slaappillen van Elvis Presley. Met kleurenillustraties en -foto's. Vanaf ca. 10 jaar.
Dokter Staf Henderickx vertelt voor het eerst in dit taalgebied het verhaal achter wat op ons bord ligt. Een fascinerend relaas over de zeven vette en de zeven magere jaren in Egypte, de eerste voedselbanken in het oude Rome, middeleeuwse kapoenen, de gouden appels van Columbus, vegetariërs tegen wil en dank, en het haringmirakel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar ook over de pesticiden, smaak-, kleur- en bewaarstoffen in ons eten en een landbouw- en voedingsindustrie in de ban van chemische monopolies.